8

Terugkijken! Pieter Derks: ‘We kunnen bijna niets meer zelf’

Pieter Derks legde met zijn column uit waarom hij zo blij werd van het woord ‘magistrale bereiding’. Daarmee wordt bedoeld dat apothekers weer hun eigen pillen mogen gaan draaien, in plaats van enkel de pillen van een aantal grote farmaceutische bedrijven verkopen. Hij haalt collega columnist Rosanne Hertzberger aan: ‘We denken graag dat we onafhankelijke, individuele en zelfkiezende burgers zijn, maar we zijn natuurlijk afhankelijker dan ooit.’ Voor ons voedsel bijvoorbeeld, of voor onze communicatie of onze zorg:

We zijn ontwikkelde en zelfbewuste mensen maar als de wifi uitvalt zijn we fucked want dan kan niemand meer googelen hoe je in godsnaam zelf een brood bakt of groenten moet verbouwen of kleding maakt.

Het is volgens Derks een verdienmodel geworden van veel bedrijven om mensen wijs te maken dat ze afhankelijk zijn, en niets meer zelf kunnen. Of ‘hulpeloze onwetende prutsers’, zoals Derks het noemt. Als dit maar lang genoeg wordt volgehouden, gaan we het met zijn allen vanzelf geloven. Maar er is een oplossing voor: magistrale bereiding. ‘Patiënt komt bij de apotheek, apotheker maakt een medicijn en klaar is kees. En er verdwijnt geen euro naar welke CEO of brievenbusfirma dan ook’ aldus Derks

De Nieuws BV

Geef een reactie

Laatste reacties (8)