Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pijnlijk: Dit vindt GroenLinks zelf van de kandidaten

  •  
21-06-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
sap300_01.jpg
Nieuwe naam in de top-5 kandidatenlijst: Bram van Ojik... Rik Grashoff, Arjan el Fassed en Tofik Dibi op 7, 9 en 10... Niet zeker of ze terugkeren in Kamer... Partij publiceert motivatie kandidatencommissie
GroenLinks heeft de kandidatenlijst gepresenteerd. De top-5 bevat één nieuwe naam: Bram van Ojik. Tofik Dibi zakt, als verwacht, naar de tiende plaats. Hij heeft de kandidatencommissie dat verzocht omdat hij niet weer een interne strijd wilde aangaan met Jolande Sap. Dibi hoopt door voldoende voorkeursstemmen te werven toch in de Tweede Kamer te komen.
Donderdag lekte de top-10 van de kandidatenlijst van GroenLinks al uit. Vrijdagmiddag heeft de partij de volledige lijst gepresenteerd.Volgens de laatste peilingen van Ipsos krijgt de partij bij de verkiezingen in september slechts vijf zetels. Dat is de helft van het huidige aantal. Huidige Kamerleden Rik Grashoff, Arjan el Fassed en Tofik Dibi staan op 7, 9 en 10. Het is volgens de peilingen dus allerminst zeker of deze ook terug zullen keren in de Kamer. 
De lijst:
1.  Jolande Sap, 1963, Venlo, Partijleider 2.  Bram van Ojik, 1954, Veenendaal, werkzaam bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken 3.  Liesbeth van Tongeren, 1958, Vlaardingen, Lid van de Tweede Kamer 4.  Jesse Klaver, 1986, Roosendaal, lid van de Tweede Kamer 5.  Linda Voortman, 1979, Enschede, lid van de Tweede Kamer 6.  Niels van den Berge, 1984, Bad Honnef, werkzaam bij GroenLinks 7.  Rik Grashoff, 1961, Krimpen aan den IJssel, lid van de Tweede Kamer 8.  Corinne de Jonge van Ellemeet, 1976, Rotterdam, adjunct-directeur Westergasfabriek 9.  Arjan el Fassed, 1973, Vlaardingen, lid van de Tweede Kamer 10. Tofik Dibi, 1980, Vlissingen, lid van de Tweede Kamer 11. Paulus de Wilt, 1955, Amsterdam, wethouder Amsterdam-Nieuw West 12. Hayat Barrahmun, 1975, Beni Sidel, advocaat bij BoelsZanders Advocaten 13. Kees Diepeveen, 1959, Gorssel, wethouder Amsterdam-Noord 14. Dirk van den Bosch, 1976, Leiderdorp, werkzaam bij GroenLinks 15. Huri Sahin, 1975, Deventer, projectleider bij ProDemos 16. Marry Mos, 1969, Rotterdam, medewerker bij de GGZ 17. Volkert Vintges, 1952, Goirle, Algemeen directeur Gelderse Natuur en Milieufederatie 18. Inge Vianen, 1975, Monrovia, raadslid Den Haag 19. Anne Scheltema Beduin, 1984, Naarden, advocaat bij Böhler advocaten 20. Christiaan Kwint, 1972, Alkmaar, wethouder Alkmaar 21. Bert Jongert, 1965, Oostzaan, retailmanager bij Max Havelaar 22. Lisa Westerveld, 1981, Aalten, persvoorlichter bij de Algemene Onderwijsbond 23. Jan van de Venis, 1974, Oldenbroek, advocaat/eigenaar JustLaw 24. Miquel Heilbron, 1982, Amsterdam, werkzaam bij NCDO 25. Carel Bruring, 1957, Haarlem, bedrijfsvoerder te Goes
GroenLinks publiceert op de website ook de motivatie van de kandidatencommissie. In niet misverstane bewoording. Je vraagt je zo nu en dan zelfs af waarom bepaalde leden op de lijst terecht zijn gekomen. Zo schrijft de commissie over Dirk van den Bosch:
Dirk zou goed naar het kamerlidmaatschap toe kunnen groeien als hij zijn uitstraling meer polijst en een meer luisterende houding aanneemt. De commissie vindt Dirk een interessante en betrokken GroenLinkser en geschikt voor een opvolgingsplek.
En over huidig Kamerlid Arjan El Fassed:
De commissie mist in Arjan evenwel de zelfbewuste drive om toonaangevend te opereren in een kleine fractie.
Van Ojik is niet helemaal nieuw. RTL schrijft over hem:
In 1993 en 1994 zat hij ook al in de Tweede Kamer voor GroenLinks. Nu krijgt hij, als het aan de kandidatencommissie ligt de plek direct na lijsttrekker Jolande Sap. Dat verwachten ingewijden binnen de partij, zo melden ze aan RTL Nieuws. De lijst wordt morgen officieel bekend gemaakt.
Van Ojik was begin jaren ’90 in de kamer woordvoerder op het gebied van landbouw, ontwikkelingssamenwerking en wetenschapsbeleid. Daarna werkte hij onder andere voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De rest van de top vijf bestaat uit zittende Kamerleden. Op nummer drie staat Liesbeth van Tongeren, Jesse Klaver staat op vier en op vijf staat Linda Voortman. Andere hoge nieuwkomers zijn Niels van den Berg (6, beleidsmedewerker), Corinne de Jonge (8, cultureel bedrijfskundig), Paulus de Wilt (11, stadseelwethouder) en Hayat Barrahmun (12, advocate).
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.