11

Pijnlijk: Nederlandse vrouwen krijgen vaker kanker

Oorzaak leefwijze van vrouw: Roken, zonnen en op late leeftijd eerste kind krijgen verhoogt risico op kanker

Nederlandse vrouwen lopen meer kans op het krijgen van kanker in bijvoorbeeld de longen, het hoofd- halsgebied, de slokdarm, borst en huid, dan gemiddeld in Europa. Het is het gevolg van een leefwijze vol risicogedrag, zoals zonnen en roken. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Henrike Karim-Kos. Karim-Kos promoveert woensdag aan het Rotterdamse Erasmus MC.

Op basis van bekende gegevens van de Nederlandse kankerregistratie en de doodsoorzakenstatistiek van het CBS, wist de epidemiologe in kaart te brengen hoe vaak een groot aantal type kanker tussen 1989 en 2009 werden vastgesteld, en hoeveel mensen eraan overleden.

De afgelopen twintig jaar is het aantal nieuwe diagnoses van kanker verdubbeld naar bijna 96 duizend gevallen in 2010. Volgens Karim-Kos heeft dat voornamelijk te maken met de toename van de bevolking en de vergrijzing, maar zelfs als die cijfers door veroudering worden gecorrigeerd, blijft sprake van een toename van twintig procent.

De Volkskrant legt uit:

Bij vrouwen is in 20 jaar tijd het aantal gevallen van longkanker bijvoorbeeld meer dan verdubbeld (naar ruim 4100 in 2009). Ook kanker van de slokdarm (46 procent meer), mondholte (52 procent hoger) en keelholte (29 procent extra) namen fors toe. Al die kankervormen houden verband met roken, verduidelijkt Karim-Kos. Bij slokdarmkanker speelt ook obesitas een rol. Nederlandse vrouwen zijn de afgelopen 20 jaar dikker geworden. In de jaren zeventig en tachtig hebben ze bovendien, vergeleken met andere landen, veel gerookt. ‘Dat zie je tientallen jaren later terug in een stijging van bepaalde kankersoorten. Nu pas ontstaat langzaamaan een stabilisatie van het aantal nieuwe gevallen.’

Ook het aantal gevallen van borstkanker is toegenomen. Deels heeft dit te maken met de goede screening – er worden meer gevallen ontdekt, maar deels valt dit ook weer te wijten aan de leefwijze: vrouwen krijgen relatief laat hun eerste kind en geven weinig borstvoeding, vergeleken met andere Europese vrouwen. Dat zijn risicofactoren voor borstkanker, aldus Karim-Kos.

De Volkskrant: Nederlandse vrouwen krijgen veel vaker kanker

Geef een reactie

Laatste reacties (11)