135

Pijnlijk: scholen snijden in leraren

Bijna 90 procent van basisscholen en bijna 80 procent van middelbare scholen bezuinigt dit jaar al op leraren... Probleem voor Rutte die onderwijs onlangs nog 'absolute topprioriteit' noemde

Bijna alle lagere en middelbare scholen bezuinigen dit jaar op docenten, zo meldt NRC Handelsblad. Dat blijkt uit een rapport dat adviesorganisatie voor het onderwijs CPS maandag publiceerde.

Uit het onderzoek van CPS blijkt dat bijna negentig procent van de basisscholen dit jaar sneed in het personeel en dat in het middelbare onderwijs acht op de tien scholen op docenten bezuinigden. Beide hadden overigens te kampen met een budget dat respectievelijk met tien en zestien procent minder was dan vorig jaar, zo meldt NRC Handelsblad. De krant noemt het korten op docenten “pijnlijk en problematisch” voor het kabinet, dat zich juist wil profileren als voorvechter van de leraar. Premier Rutte noemde het onderwijs onlangs nog een “absolute topprioriteit”. Hij kon echter niet garanderen dat bezuinigingen de sector bespaard zouden blijven.

Trouw schrijft dat personeel niet het enige is waar scholen op korten. Ook het budget voor ict-apparatuur gaat omlaag. Verder bezuinigen veel scholen op ondersteunend personeel, nascholing en gaan ze minder besteden aan het onderhoud van gebouwen.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder zo’n 1400 directeuren, bovenschoolse managers en teamleiders.

Lees meer bij NRC: Bezuinigingen op docent ‘pijnlijk en problematisch voor kabinet’

Trouw: ‘Scholen snijden in budget voor leraren’

Geef een reactie

Laatste reacties (135)