69

Piketty: Eurozone moet eigen parlement krijgen

Thomas Piketty, de Franse econoom die wereldberoemd werd met zijn boek Kapitaal in de 21e eeuw waarin hij bewees dat de toprijken met de huidige wet- en regelgeving steeds rijker worden en de rest van de bevolking daarbij achterblijft, pleit in een nieuw boek voor de oprichting van een nieuw parlement. In ‘Naar een democratischer Europa. Voorstel voor een nieuw verdrag’ betoogt hij samen met twee politicologen en een jurist dat de Eurozone kampt met een ‘democratisch zwart gat’. De Eurogroep die geleid wordt door Jeroen Dijsselbloem opereert met te weinig democratische controle. Het Europarlement heeft er niets over te zeggen en de nationale parlementen houden zich vooral met de binnenlandse politiek bezig.

NRC schrijft:

Het eurozoneparlement zou in alles gelijkwaardig worden aan de Eurogroep. Het zou stemmen over noodsteun aan eurolanden, maar ook over de begroting voor de eurozone die Piketty bepleit. Ook over belastingen op bedrijven, die het eurobudget moeten financieren, zou het parlement beslissen.

De Franse president Emmanuel Macron pleit ook voor een eurozoneparlement maar de auteurs schreven hun plan begin dit jaar juist voor een van zijn opponenten, de socialist Benoît Hamon. Donderdag verscheen er een Nederlandse vertaling van.

cc-foto: Universitat Pompeu Fabra

Geef een reactie

Laatste reacties (69)