7

Pillenfabrikant sponsort congresreizen artsen niet meer

Snoepreisjes voor artsen niet langer meer 'ethisch aanvaardbaar'

Pillenfabrikant AstraZeneca, één van de leiders in de Nederlandse markt stopt met het sponsoren van artsen die naar buitenlandse congressen gaan. Het bedrijf zal voortaan alleen nog maar de helft van de kosten vergoeden. AstraZeneca is het de eerste farmaceut die deze beslissing neemt.

Congresreizen in zijn geheel vergoeden vindt de pillenfabrikant niet langer meer aanvaardbaar. Op die manier zouden artsen naar een congres ‘gelokt’ kunnen worden om hen over te halen gebruik te maken van medicijnen van bepaalde fabrikanten. Met deze maatregel wil AstraZeneca een signaal afgeven. Het geld waarmee artsen in de watten worden gelegd willen ze voortaan investeren in het verbeteren van de patiëntenzorg.

Het van origine Engels Zweedse bedrijf zegt dat er in verleden niets ‘verkeerds’ is gebeurd, maar dat het tij nu gekeerd moet worden.

“In de huidige tijd vinden we dat de waarde van onze medicijnen voor zichzelf moet spreken. We willen een mogelijke verdenking van belangenverstrengeling vermijden.”

Trouw: Medicijnfabricant stopt met sponsoring snoepreisjes
cc-foto: Rennet Stowe

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (7)