Laatste update 17:21
55

Geen pilot tegen etnisch profileren in Amsterdam, de politie heeft geen zin

De Amsterdamse hoofdcommissaris van de politie Pieter-Jaap Aalsberg en Theo Hofstee, de Amsterdamse hoofdofficier van Justitie, hebben samen met locoburgemeester Eric van der Burg een stokje gestoken voor de invoering van een pilot met stopformulieren die gericht is op het tegengaan van etnisch profileren. Dat meldt het Parool.

Het idee is dat stopformulieren ervoor zouden zorgen dat agenten beter nadenken over de reden waarom ze mensen staande houden. Ze zouden die motivatie namelijk op het stopformulier moeten noteren, en een kopie inzichtelijk maken aan de persoon in kwestie. Op dat formulier staan dan ook alle rechten die je hebt wanneer je staande gehouden wordt. De stopformulieren zouden ook voor nauwkeurigere statistieken zorgen.

Al sinds 2016 steunt een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad het initiatief. De politie wil er echter niet aan. Als redenen worden opgevoerd dat ze niet zitten te wachten op de invoering van een extra controlemechanisme op hun werk. Ook de administratieve last van het schrijven van een bon zou te groot zijn voor de politie.

Omdat de politie van Amsterdam weinig enthousiast is over een maatregel die misstanden onder hun gelederen bloot zou kunnen leggen, komt hij er niet. Locoburgemeester Eric van der Burg zegt: ‘Zonder medewerking en betrokkenheid van deze partijen is het onmogelijk de gewenste pilot vorm te geven’. Van der Burg stelt daarom in plaats van de pilot een adviescommissie in om ze te helpen met de oplossing van het probleem waar ze zou weinig medewerking en betrokkenheid voor tonen.

Volgens de laatste statistieken worden Nederlanders met een migratieachtergrond in bijna de helft van de gevallen ten onrechte aangehouden. Voor maar liefst 40 procent van de politiecontroles is geen enkele rechtvaardiging. Uit interne politierapporten van de politie over etnisch profileren blijkt dat veel agenten er helemaal geen enkel probleem in zien dat ze mensen staande houden, puur vanwege hun etniciteit. In een onderzoek vertelt een van de geïnterviewden hoe zijn collega echt op jacht was naar Marokkanen.

Rutger Groot Wassink (GroenLinks) heeft aangekondigd het besluit van Van der Burg donderdag ter discussie te willen stellen in de raad.

cc-foto: Guilhem Soulas

Geef een reactie

Laatste reacties (55)