52

Piratenpartij kan Kamerzetel kapen

In de peilingen staat de Piratenpartij op bijna een zetel... Lijsttrekker Dirk Poot mikt op twee à drie zetels

De Piratenpartij staat in de peilingen op bijna 1 zetel, maar hoopt bij de verkiezingen van 12 september uit te komen op twee of drie zetels. Hiermee wil de partij privacybescherming en een vrije informatiesamenleving op de politieke agenda krijgen. Eerder lukte het de Duitse zusterpartij al een zetel in het parlement te veroveren.


Privacybescherming en een vrije informatiesamenleving zijn de twee pijlers van de Piratenpartij. Poot legt in de Volkskrant (betaalde editie) uit waarom:

Sinds 11 september 2001 is de trend dat veiligheid boven alles gaat. Privacy en burgerrechten zijn ondergeschikt als we het terrorisme maar kunnen voorkomen.

In 2006 werd in Zweden de Piratpartiet opgericht. Deze verzette zich tegen het sluiten van downloadsite Pirate Bay. De Nederlandse Piratenpartij is een tak van de internationale beweging die hieruit ontstond en verspreid is over meer dan zestig landen. Hoewel de partij zichzelf een ‘themapartij’ noemt, valt hier wel op af te dingen. De piraten willen meer.

Zo staat de partij radicale hervormingen van het auteurs- en patentrecht voor, maar wil het ook burgers beschermen tegen vergaande overheidscontrole en wil het een democratischer Nederland. De partij zelf werkt vast met een democratischer systeem door geen vast partijprogramma te bieden, maar leden bij alle besluitvorming direct te betrekken. De Piratenpartij wil in de toekomst werken met een ‘fluïde programma’. Via een ‘liquid democracy feedback-systeem’ kunnen de leden zich online uitspreken over thema’s die in de Kamer aan bod zijn.

Dirk Poot zegt in de Volkskrant in ieder geval al blij te zijn met het eerste succes van de partij:

Wij staan bijna op één zetel, en nu zie je dat de PvdA en GroenLinks hun paragraaf over vrij internet en privacybescherming aanscherpen. Het is dus al gelukt het onderwerp op de agenda te zetten.

Dirk Poot is ook opiniemaker bij Joop. Lees hier al zijn artikelen.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)