24

Piraterij bij Libische kust om blauwvintonijn

Tonijnvissers vallen Sea Shepherd aan

Leden van milieuorganisatie Sea Shepherd raakten zaterdag slaags met tonijnvissers voor de kust van Libië. Het Nederlandse schip Steve Irwin vaarde in de buurt van de vissers, die afkomstig waren uit Tunesië, om de illegale vangst van de blauwvintonijn te verstoren. Daarop namen de vissers geen halve maatregelen en gingen gelijk over tot actie. Ze gooiden metalen, schakels en scheepskettingen naar de bemanning van de Steve Irwin.

Na de aanval van de Tunesische vissers zette Sea Shepherd waterkanonnen in en gooiden stinkbommen naar de vissers. Op verzoek van de boze vissers was zelfs een Frans gevechtsvliegtuig uitgerukt. De Tunesiërs hadden tegenover de Franse autoriteiten beweerd dat de milieuactivisten gepoogd hadden hun netten door te snijden.

De meeste vissers varen met een grote boog om de kust van Libië heen vanwege het gevaar op piraten. Inspecteurs betreden niet graag het gebied vanwege de onrust in Libië, meldt Trouw. Dat maakt het voor vissers uit de buurt een aantrekkelijke plek om illegaal vis te vangen. De blauwvintonijn wordt met uitsterven bedreigd, maar is in Japan erg populair. Pas een jaar geleden verbood de Europese Commissie de vangst van de blauwvintonijn.


Trouw: Sea Shepherd en tonijnvissers slaags op zee

cc-foto: Niallkennedy

Geef een reactie

Laatste reacties (24)