10

PKK staakt het vuren

Historische dag: Abdullah Ă–calan roept in voorgelezen verklaring ook op tot terugtrekking van 4000 Koerdische strijders

De leider van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, Abdullah Öcalan, roept in een geschreven verklaring op tot een staakt-het-vuren. Ook roept hij op tot de terugtrekking van circa 4000 strijders uit Turkije naar hun kampen in Noord-Irak. Dat meldt onder meer NOS.


De verklaring van Öcalan werd voorgelezen tijdens de viering van het Koerdische lentefeest Nevroz. Allereerst in het Koerdisch, vervolgens in het Turks. Alleen de laatste versie werd op de Turkse zenders uitgezonden. 

De verklaring van Öcalan werd voorgelezen door politici van de BDP; de politieke arm van de PKK. De PKK-leider zelf zit sinds 1999 vast op het gevangeniseiland Imrali. Sinds 1984 vocht de PKK tegen Turkije. Die strijd heeft inmiddels aan meer dan 40.000 mensen het leven gekost.

De Turkse premier brengt op het moment van de historische toespraak een bezoek aan Nederland. Erdogan zei eerder al bereid te zijn “de gifbeker te drinken” voor een oplossing van het Koerdische vraagstuk. De afgelopen jaren voerde hij tal van hervormingen door, maar de Koerdische partij BDP eist aanpassing van de grondwet en terreurwetgeving die duizenden activisten, politici en journalisten in de gevangenis houdt.

Lees voor meer achtergrondinformatie de opinies van Peter Edel op Joop

Geef een reactie

Laatste reacties (10)