Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PKK wil staakt-het-vuren

  •  
21-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koning_300_01.jpg
Murat Karayilan, leider van de PKK, heeft Ankara een nieuw aanbod gedaan om te onderhandelen
In een gesprek met BBC zegt Karayilan de wapens neer te leggen en de guerrilla onder VN-toezicht te plaatsen, indien Turkije akkoord gaat met zijn eisen. Zo wil Karayilan een eind aan de aanvallen op Koerdische burgers en een eind aan de arrestaties van Koerdische politie in het oosten van Turkije.
Dit is niet het eerste voorstel dat de PKK de Turkse regering doet. Eerder wilden zij ontwapenen in ruil voor erkenning en meer politieke en culture rechten. De Turkse regering maakte eerder dit jaar plannen ter verbetering van de culturele rechten en vrijheden van de Turkse Koerden. Toch weigert Turkije te onderhandelen met de PKK. Turkije heeft strikte regels met betrekking tot het onderhandelen met terroristische organisaties. De PKK staat in de VS en in de EU op de lijst van terroristische groeperingen.
Indien het toch tot een wapenstilstand komt, zou dat een belangrijke doorbraak in het conflict zijn dat in 1984 begon en intussen het leven heeft gekost aan ongeveer 40.000 mensen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.