12

Plan Leers illegalen zelf illegaal

Europese Commissie noemt plannen in strijd met Europese wetgeving... Oppositie trekt gezamenlijk ten strijde tegen de plannen

De plannen van minister Leers om illegaliteit strafbaar te maken en illegalen vervolgens vast te zetten zijn in strijd met EU-regels. Dat blijkt uit de antwoorden van de Europese Commissie op vragen gesteld door de Nederlandse oppositie. GroenLinks, ChristenUnie, SP, PvdA en D66 wilden weten hoe de plannen van de minister binnen de Europese Terugkeerrichtlijn passen.

Uit de beantwoording blijkt dat de plannen van Leers praktisch onuitvoerbaar zijn, omdat lidstaten geen vrijheidsbeperkende maatregelen mogen opleggen aan illegalen, met als enige reden ‘illegaal zijn’.

Het kabinet wil illegaliteit strafbaar maken. Illegalen krijgen als het aan minister Leers ligt een geldboete van maximaal 3800 euro, of worden in hechtenis genomen. De Europese Commissie stelt:

Hem dan maar gevangen zetten, alleen maar omdat hij illegaal is, is in strijd met Europese wetgeving.

De Europese Commissie baseert zich op de Europese Terugkeerrichtlijn en een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie.

Eind januari 2010 is de Europese Commissie een inbreukprocedure gestart tegen Nederland, omdat Nederland nog steeds niet is begonnen met het volledig implementeren van de Terugkeerrichtlijn. GroenLinks-Tweede Europarlementariër Judith Sargentini:

Nederland heeft nog steeds niet de terugkeerrichtlijn volledig geïmplemeneteerd, terwijl ze daar bijna drie jaar de tijd voor had. Het feit dat Nederland regelgeving wil invoeren die indruist tegen de letter en de geest van deze richtlijn maakt de situatie alleen nog maar erger.”

D66-Tweede Europarlementariër Sophie in ’t Veld zegt:

Regels zijn regels is het adagium in Nederland. Dan moet Nederland zichzelf dus ook aan de regels houden. De Europese Commissie laat er geen misverstand over bestaan: strafbaar stellen van illegaal verblijf in Nederland kan niet. Het is goed dat de Europese Commissie tegenwicht biedt tegen de onmogelijke eisen van de PVV aan de coalitie en waakt over de grenzen van wat juridisch en moreel aanvaardbaar is.

GroenLinks: Europese Commissie: Plannen Leers voor strafbaarstellen illegaliteit onuitvoerbaar

cc-foto: Charles Roffey

Geef een reactie

Laatste reacties (12)