18

Plan om commerciële walvisvaart toe te staan

Conferentie over walvisvaart in Agadir van start

In Marokko wordt van 21 tot en met 25 juni geprobeerd afspraken te maken over de walvisvangst.

Dat meldt Vroege Vogels. Ondanks een internationaal verbod (sinds 1986) vangt Japan honderden walvissen per jaar. Door onder het mom van wel toegestaan wetenschappelijk onderzoek walvissen te vangen, glipt het land tussen de gemaakte afspraken door. Tijdens de IWC wil Japan nu ook formeel toestemming te krijgen om legaal te kunnen jagen.

Na jaren gesteggel over de walvisjacht hoopt de IWC de patstelling te doorbreken met een compromisvoorstel. In dat plan mag Japan jagen, maar veel minder dan het land zou willen. Volgens de commissie kan dat een tussenstap zijn naar een totale stop op de walvisvangst.

De EU-landen hebben al aangegeven dat ze het voorstel niet zien zitten. Gerda Verburg, Nederlands demissionair minister, noemde het onaanvaardbaar. Ze beloofde de Tweede Kamer dat ze alleen instemt met afspraken die een stap vooruit zijn in de bescherming van walvissen. Beter geen compromis, dan een slecht compromis, meent zij.

Het beperkt toestaan van de jacht ondermijnt volgens de EU het ingestelde verbod op de walvisjacht. Alleen lokale gemeenschappen zouden de dieren mogen vangen voor consumptie. Ook Australië en Nieuw-Zeeland zijn faliekant tegen het compromis. Net als Japan trouwens, want dat wil meer. Australië wil woorden en daden en legt een conflict met Japan over de walvisvaart voor aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Pavel Klinckhamers van Greenpeace:

Het kan twee kanten op. Of het voorstel komt uit op het beschermen van de walvissen of het gaat over het beschermen van de jagers. Zoals het nu op tafel ligt, zijn de jagers in het voordeel.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)