69

Plan voor meer nederzettingen Israël onder vuur

Frankrijk en Groot-Brittannië eisen opheldering… Nederland dreigt steun in VN op te zeggen

Groot-Brittannië en Frankrijk hebben maandag de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen. Reden: de aangekondigde bouw van nieuwe huizen in bezet Palestijns gebied. Als wraakactie voor het verhogen van de status van Palestina in de VN, heeft Israël aangekondigd 3000 nieuwe woningen te bouwen in bezet Palestijns gebied. Nederland zou hebben aangekondigd Israël niet langer te steunen bij de VN als het de bouw doorzet.

De Israëlische krant Haaretz meldt dat de Britten en Fransen voor het eerst overwegen hun ambassadeurs terug te roepen, vanwege de aangekondigde bouw van nederzettingen. NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants noemt het een ‘niet eerder vertoonde’ blijk van afkeur:

Het is een cumulatief proces. De stemming in de EU in de richting van Israël is de laatste jaren al kritischer geworden door de aanhoudende bouw van nederzettingen. Kennelijk is men nu langzamerhand echt nijdig. Dat is ook niet onlogisch als je bedenkt dat de bouw van de nederzettingen het realiseren van de tweestatenoplossing bijna onmogelijk maakt.

De Nederlandse ambassadeur in Israël, Caspar Veldkamp, heeft volgens de Israëlische krant Haaretz in een telefoongesprek met tegen het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd dat Nederland Israël bij de Verenigde Naties niet langer kan steunen, als het bouwen van de nieuwe nederzettingen daadwerkelijk doorgang vindt.

Naast de bouw van de illegale nederzettingen, wil Israël ook nog eens bijna 100 miljoen euro aan voor de Palestijnen ingehouden belastingen niet uitkeren. De Palestijnse autoriteiten, die door de Israëlische bezetting in grote financiële problemen verkeren, kunnen hierdoor de salarissen van tienduizenden ambtenaren niet uitbetalen.

NRC: Britten en Fransen vragen Israël opheldering over bouwplannen
De Volkskrant: Groot-Brittannië ontbiedt Israëlische ambassadeur om bouwplannen

Geef een reactie

Laatste reacties (69)