Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Plan zorgpremie in strijd met Europese regels'

  •  
08-11-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
ANP-Rouvoet300.jpg
Update: Nieuwe CPB-cijfers:Tweeverdieners met modaal inkomen gaan er 6500 euro op achteruit ... Rouvoet, Zorgverzekeraars Nederland: Dit zal door Brussel worden gezien als staatssteun ... Onrust over regeerakkoord houdt aan
De onrust over het regeerakkoord en met name de inkomensafhankelijke zorgpremie houdt aan. Donderdag doen de zorgverzekeraars een duit in het zakje door te stellen dat kabinetsplannen funest zullen zijn voor de ouderenzorg. Bovendien valt te betwijfelen of de plannen voor de zorgpremie wel aan Europese regelgeving voldoen. Dat zegt voorzitter André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland in KRO’s Goedemorgen Nederland.
“Zorgverzekeraars zijn private ondernemers”, zegt Rouvoet. “Met de nieuwe regeling zal 85 procent van de inkomsten uit belastingen komen. Dat zal door Brussel worden gezien als staatssteun en dat mag niet.”
De voormalige partijleider van de ChristenUnie pleit voor een juridische toets vooraf. RTL citeert.
Om te voorkomen dat we een ingewikkeld traject in het parlement ingaan en dat aan het eind van de rit, als de Eerste Kamer ermee instemt, blijkt dat het in Europees verband niet kan. Dat kun je dat beter vooraf toetsen.
Opstand der coryfeeën De plannen van het kabinet voor een inkomensafhankelijke zorgpremie hebben veel mensen tegen de haren in gestreken, zoveel is wel duidelijk. Ook de oude coryfeeën van de VVD en de PvdA hebben zich de afgelopen dagen in harde bewoordingen uitgelaten. Was daar eerst VVD’er Hans Wiegel die Mark Rutte uitmaakte voor Den Uyl, donderdag heeft oud-PvdA’er Marcel van Dam in zijn column in de Volkskrant harde  woorden gesproken over het regeerakkoord en vooral het aandeel van de PvdA daarin: 
Ik kan me geen kabinet met de PvdA herinneren dat zo gretig zijn ziel aan de duivel verkocht om het vuile werk voor rechts op te knappen. De marktwerking in de zorg gaat door. De AWBZ voor ouderen die niet in een verpleeghuis zitten, wordt praktisch afgeschaft. Begeleiding, dagbesteding of huishoudelijke hulp wordt niet meer vergoed. Als het al waar is dat de laagste inkomens er in vier jaar tijd 0,5 procent op vooruitgaan, kan Samsom dan uitleggen wat een beginnende dementerende oudere die vereenzaamt en vervuilt daarmee opschiet?
Oud-VVD-leider Ed Nijpels zei woensdagavond in Pauw en Witteman dat “de regering haar fouten ruiterlijk moet toegeven”. De excuses zijn volgens Nijpels nodig omdat de plannen niet goed zijn uitgelegd en omdat de reikwijdte van de effecten niet helder is vastgelegd in het regeerakkoord, zo is vandaag ook in de Volkskrant te lezen.
Van de PvdA-zijde was het oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk die zich afkeurend uitliet over het regeerakkoord dat nu op tafel ligt.
Met het uitruilen van 1 miljard aan ontwikkelingshulp voor een inkomensnivellering via de zorgpremies heeft de PvdA een kapitale blunder begaan. De kans is groot dat de PvdA enorm gezichtsverlies lijdt, Pronk donderdag op in KRO’s Goedemorgen Nederland op Radio 1.
Koopkracht Veel mensen zullen door de kabinetsplannen meer aan koopkracht inboeten dan verwacht. Dat bleek woensdag uit cijfers die minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher naar de Tweede Kamer stuurde. De Kamer wilde deze cijfers en een onderzoek van het Nibud om geïnformeerd het debat over de het regeerakkoord in te kunnen gaan. Asscher vindt een onderzoek door het Nibud niet nodig. Toch zijn de regeringsverklaring van Mark Rutte, waarin hij de hoofdlijnen van het akkoord doorneemt, en het Kamerdebat daarover verplaatst van donderdag naar dinsdag.
Update 18.13 uur De gevolgen van de inkomensafhankelijke zorgpremie betekent voor tweeverdieners met een modaal inkomen een verlies van maximaal 6500 euro. Dat blijkt uit een nadere toelichting van het Centraal Planbureau (CPB). In deze nieuwe berekening zijn de compenserende maatregelen als een belastingverlaging en een arbeidskorting wel meegenomen.
Trouw schrijft:
Huishoudens met een hoog inkomen dat ongelijk verdeeld is tussen de partners, hebben minder last van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dan is de achteruitgang 1000 tot 1500 euro per persoon. Tweeverdieners van wie de ene partner modaal (33.000 euro) verdient en de ander minder dan modaal, gaan er per huishouden tot 1000 euro per jaar op vooruit.
Uit het CPB-stuk blijkt ook dat 95 procent van zowel de werkende tweeverdieners als van de alleenverdieners in de komende 5 jaar te maken krijgt met een koopkrachtverandering die zich beweegt tussen een maximaal verlies van 2 procent en een maximale toename van 2 procent.
Marcel van Dam (betaalde toegang): Zwakker en Asocialer

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.