13

Plannen Carola Schouten voor natuurherstel stellen teleur

Natuur- en milieuorganisaties zijn teleurgesteld over de plannen van minister Carola Schouten (LNV) voor natuurherstel. De bewindsvrouw trekt 250 miljoen euro uit om de gevolgen van de stikstofcrisis aan te pakken, schrijft ze woensdag in een Kamerbrief.

Er gaat 125 miljoen euro naar compensatie van natuurverlies door bijvoorbeeld veiligheidsprojecten. “Een sigaar uit eigen doos”, oordeelt Teo Wams, directeur Natuurbeheer bij Natuurmonumenten. “Beschermde natuur die verloren gaat aan waterveiligheidsprojecten, moet sowieso elders gecompenseerd worden. Per saldo komt er dus geen natuur bij.”

De rest van het geld gaat naar Natura 2000-projecten. Dat is volgens Natuurmonumenten, Greenpeace, LandschappenNL, Natuur & Milieu en het Wereld Natuur Fonds niet meer dan een ‘doekje voor het bloeden’. Wams: “Het komt neer op symptoombestrijding, terwijl de natuur behoefte heeft aan systeemherstel.”

Terwijl Schouten haar plannen voor natuurherstel ‘robuust en realistisch’ noemt, vinden de natuur- en milieuorganisaties dat de ‘incidentele financiële injecties’ van de minister onvoldoende. “De minister zet nu in op eenmalige maatregelen. Natuurherstel vraagt om een structurele oplossing”, aldus Wams.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (13)