61

‘Plannen Opstelten bedreigen de rechtsstaat’

Advocaten trekken aan de bel: korting op gesubsidieerde rechtsbijstand gaat voor problemen zorgen ... Naar de rechter stappen wordt voor arme Nederlanders te duur

In het actualiteitenprogramma Altijd Wat trekken advocaten aan de bel. De plannen van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven om 85 miljoen euro op de gesubsidieerde rechtsbijstand te korten zijn een bedreiging van de rechtsstaat, aldus de advocaten. Ook maken ze zich grote zorgen dat de scheiding der machten in het gevaar is. Politici bemoeien zich volgens hen te vaak met zaken die nog worden behandeld door een rechter.

Maar liefst negen van de tien advocaten is de mening toebedeeld dat de scheiding der machten in het gevaar is gekomen door het beleid van Teeven en Opstelten. 69 procent van de ondervraagden vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) zich te veel laat leiden door gevoelens in de samenleving. Een even groot percentage maakt zich zorgen over de hoge werkdruk bij rechters en maar liefst 87 procent denkt dat door de bezuinigingen er een groter risico is ontstaan op fouten.

Walter Hendriksen, algemeen deken van de NOvA maakt zich nog het meest druk om de bezuiniging op de gefinancierde rechtshulp. In Nederland is 36 procent van de bevolking hierop aangewezen. Hendriksen vreest dat het voor de armere Nederlanders te duur wordt om een advocaat in de arm te nemen. 74 procent van de Nederlandse advocaten is het met hem eens. In november gingen nog driehonderd strafrechtadvocaten de straat op om te demonstreren tegen de 85 miljoen euro die op deze vorm van rechtsbijstand wordt gekort.

Deze uitzending van Altijd Wat is te zien op 13 mei 2014 om 20:50 uur op Nederland 2.
De Volkskrant: Bijna geen advocaat is positief over beleid van Opstelten en Teeven

Geef een reactie

Laatste reacties (61)