3

Plasrecht niet alleen voor zeikerds

Belgische 'plasfundamentalisten' vieren tienjarig bestaan op Wereld Toilet Dag… lange strijd heeft geleid tot meer gratis vrouwentoiletten op Belgische straatfeesten

Het klinkt misschien onbenullig en zelfs absurd, maar niets is minder waar. ‘Plasactie’, een actiegroep voor gelijke plasrechten, bestaat tien jaar. Sinds 2004 voeren de activisten van Plasactie al strijd om gelijke plasrechten voor mannen en vrouwen.


En waar de politiek het maar een stelletje zeikerds vond en er eerst geen aandacht aan besteedde, pikte de media in België en Nederland hun verhaal maar al te gretig op. De actie haalde De Wereld Draait Door waarin de actiegroep vertelde waarom gelijke plasrechten zo belangrijk zijn en zelfs buitenlandse media schreven over de actiegroep. Een Australische blogger was hoogst verbaasd dat het land van het beroemde Manneke Pis geen eerlijke plasrechten had voor mannen en vrouwen.

Plasrechten
Het begon allemaal in 2004 met een onschuldige vrouwenplas, aan de garagepoort van de politie Gent in Zandberg, schrijft initiatiefnemer Baharak Bashar in De wereldmorgen.be. Haar boosheid over de ongelijkheid was verre van onterecht. Voor mannen waren overal urinoirs, vrouwentoiletten waren vaak op een hand te tellen. In België waren tot 2013 tot 80 betaalde toiletten voor dames tegenover 200 gratis urinoirs voor mannen. Het was de basis voor een jarenlange strijd en onder andere de petitie ‘Leg mijn blaas het zwijgen niet op’.

Plasactie voerde tien jaar lang onvermoeibaar strijd voor gelijke sanitaire voorzieningen op de Gentse feesten en andere evenementen in België en die strijd is uiteindelijk niet voor niets geweest. Er kwamen meer gratis publieke toiletten, er kwam een rechtszaak tegen de stad Gent en de prijs om te mogen plassen tijdens de Gentse feesten daalde van 50 naar 35 cent. Er kwamen gratis toiletten voor vrouwen en kinderen op de Gentse Feesten en uiteindelijk besloot het stadsbestuur van Gent om tijdens de stadsevenementen evenveel gratis toiletten te voorzien voor vrouwen als mannen.

Zeikerds zijn ze dus allerminst, de activisten van Plasactie. Wereldwijd overlijden honderdduizenden kinderen omdat ze geen goede sanitaire voorzieningen hebben. Daarom is het ieder jaar op 19 november Wereld Toilet Dag. Op deze dag, die wordt gesteund door de Verenigde Naties, vragen organisaties extra aandacht voor dit probleem waar zo weinig mensen bij stilstaan.

Voor de activisten van Plasactie is het in elk geval duidelijk dat actievoeren helpt.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)