76

Plasterk: Beta’s krijgen studie gratis

PvdA acht 'schoktherapie' van 180 miljoen nodig om industrie te stimuleren 

De PvdA komt met cadeautjes voor studenten die een beta-opleiding gaan volgen. Kamerlid Ronald Plasterk wil het collegegeld voor deze studenten afschaffen. Daarmee hoopt hij dat straks vier op de tien studenten kiest voor een technische opleiding. Nu kiezen nog maar twee op de tien jongeren een technische opleiding.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

In Buitenhof zei Plasterk:

“Het is leuk als je communicatiewetenschappen gaat studeren, maar in Nederland hebben we al genoeg communicatiewetenschappers. […] We willen een soort schoktherapie toepassen zodat we meer beta’s en technici krijgen. We moeten meer Shell’s en Philipsen krijgen.

De PvdA die gelijke kansen voor iedereen hoog in het vaandel heeft staan, maakt een opmerkelijk keuze door beta-studenten nu extra te willen belonen. Volgens Plasterk is het niet anders en zijn we nu gedwongen deze maatregel te nemen. Landen als China en Duitsland bleven tijdens de crisis beter overeind dan Nederland omdat ze een sterke industriepolitiek voeren. Nederland moet dat volgens Plasterk ook gaan doen.

“ASML haalt nu alle nieuwe mensen uit het buitenland omdat ze beter zijn. Die mensen moeten straks uit Nederland komen.” Het PvdA-Kamerlid wil dat de overheid samen met het onderwijs en het bedrijfsleven een plan gaat opstellen. Daarin zijn drie punten volgens Plasterk belangrijk:

“1. Bedrijven moeten mbo’ers baangaranties geven, 2. De vakscholen moeten terug naar de basis, 3. Ook werkgevers in de technische branche moeten aan studiefinanciering gaan doen.

De gratis opleiding voor beta-studenten kost volgens Plasterk 180 miljoen euro. Daarmee kunnen zo’n 100.000 studenten gebruik maken van de regeling. Werkgevers in de technologische sector pleitten eerder al voor gratis onderwijs. 

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)