24

Plasterk: Er zijn te veel incidenten met integriteit

'Meeste niet-integere ambtenaren werken bij het rijk'

Van de 532 keer dat er een onderzoek werd ingesteld naar integriteitsschendingen was dat bij de meeste gevallen bij de rijksoverheid. Dat blijkt uit een woensdag verschenen rapport over de integriteit van het openbaar bestuur. In 66 gevallen hebben de odnerzoeken geleid tot strafontslag. Bij 29 gevallen is ook aangifte gedaan.

De Monitor Integriteit Openbaar Bestuur 2012 richtte zich bij hun onderzoek op tien ministeries, vijftig gemeentes, zes provincies en twee waterschappen. Een volledig beeld is er niet omdat een aantal overheden geen complete cijfers konden leveren.

Een opsomming in Metro:

Bijna de helft van de griffiers van provincies en gemeenten heeft meegemaakt dat politici misbruik maakten van informatie of het woord voerden over zaken waarbij een persoonlijk belang speelde. Veertig procent heeft gezien dat nevenfuncties niet worden opgegeven. Provinciegriffiers zien relatief vaak dat declaraties niet kloppen. De griffiers ondernemen niet altijd actie.

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt dat het om te veel incidenten gaat, zegt hij in een gezamenlijke verklaring met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen. Plasterk gaan een wet opstelling waarin burgemeesters en commissarissen van de koningin ‘blijven moeten investeren’ in een integriteitsbeleid.

Metronieuws.nl: Tientallen niet-integere ambtenaren ontslagen

cc-foto: Minister-president

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)