14

Plasterk gedaagd om samenwerking NSA

Door NSA-data te gebruiken wordt illegaal verkregen data door Plasterk en zijn diensten witgewassen

Woensdag is minister Plasterk door een coalitie van organisaties en burgers gedaagd. Zij eisen dat de Staat, vertegenwoordigd door Plasterk, stopt met het gebruiken van gegevens die niet conform de Nederlandse wet zijn verkregen. Dat meldt onder meer NOS. Plasterk moet op 27 november voor de rechter verschijnen in Den Haag om zijn beleid te verdedigen.

Plasterk erkende eerder tegenover de Tweede Kamer dat, hoewel hij de spionage- en afluisterpraktijken van de Amerikanen veroordeelt, de AIVD en de NSA nog steeds gegevens uitwisselen. Gegevens die in strijd met de Nederlandse wet door de Amerikanen zijn verkregen, komen zodoende in handen van de Nederlandse inlichtingendienst. De coalitie eist dat Plasterk hiermee stopt én dat de burgers wiens gegevens onrechtmatig zijn verkregen, hiervan op de hoogte worden gesteld.

“Door NSA-data te gebruiken wordt illegaal verkregen data door Plasterk en zijn diensten witgewassen. Deze zaak moet daar een einde aan maken”, aldus oprichter van de coalitie, Christiaan Alberdingk Thijm. Onder de burgers en organisaties die zich hebben verenigd zijn Rop Gongrijp, Brenno de Winter, Bart Nooitgedagt, de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten en de Nederlandse Vereniging voor Journalisten.

Jan van Beek:

Het lijkt alsof Nederland bij buitenlandse overheden gegevens ‘shopt’ die het hier niet legaal kan krijgen. Niemand lijkt verantwoordelijk te zijn of inzicht te geven in wat er precies gebeurt. Hier moet de rechter kritisch naar kijken.

NOS: Plasterk gedaagd om NSA-zaak

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (14)