Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Plasterk gedaagd om samenwerking NSA

  •  
06-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
plasterk300_04.jpg
Door NSA-data te gebruiken wordt illegaal verkregen data door Plasterk en zijn diensten witgewassen
Woensdag is minister Plasterk door een coalitie van organisaties en burgers gedaagd. Zij eisen dat de Staat, vertegenwoordigd door Plasterk, stopt met het gebruiken van gegevens die niet conform de Nederlandse wet zijn verkregen. Dat meldt onder meer NOS. Plasterk moet op 27 november voor de rechter verschijnen in Den Haag om zijn beleid te verdedigen.
Plasterk erkende eerder tegenover de Tweede Kamer dat, hoewel hij de spionage- en afluisterpraktijken van de Amerikanen veroordeelt, de AIVD en de NSA nog steeds gegevens uitwisselen. Gegevens die in strijd met de Nederlandse wet door de Amerikanen zijn verkregen, komen zodoende in handen van de Nederlandse inlichtingendienst. De coalitie eist dat Plasterk hiermee stopt én dat de burgers wiens gegevens onrechtmatig zijn verkregen, hiervan op de hoogte worden gesteld.
“Door NSA-data te gebruiken wordt illegaal verkregen data door Plasterk en zijn diensten witgewassen. Deze zaak moet daar een einde aan maken”, aldus oprichter van de coalitie, Christiaan Alberdingk Thijm. Onder de burgers en organisaties die zich hebben verenigd zijn Rop Gongrijp, Brenno de Winter, Bart Nooitgedagt, de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten en de Nederlandse Vereniging voor Journalisten.
Jan van Beek:
Het lijkt alsof Nederland bij buitenlandse overheden gegevens ‘shopt’ die het hier niet legaal kan krijgen. Niemand lijkt verantwoordelijk te zijn of inzicht te geven in wat er precies gebeurt. Hier moet de rechter kritisch naar kijken.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.