13

Plasterk: hacken door buitenlandse inlichtingendiensten is onacceptabel

'Als dat wel gebeurt, is dat illegaal en dan zal het kabinet de betrokken landen daarop aanspreken en maatregelen nemen'

Het is onacceptabel als buitenlandse inlichtingendiensten Nederlandse regels overtreden. Dat heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vandaag in de Tweede Kamer gezegd naar aanleiding van vragen van D66. De oppositiepartijen maken zich zorgen over het bericht dat de Amerikaanse en Britse geheime diensten het Nederlandse bedrijf Gemalto zouden hebben gehackt, waardoor zij makkelijk telefoonverkeer zouden kunnen onderscheppen.

Plasterk zei niet te kunnen bevestigen of ontkennen dat het bericht van The Intercept klopt, maar voegde eraan toe dat hij de onrust begrijpt en snapt dat zijn antwoord onbevredigend is. De minister benadrukte dat volgens de Nederlandse wet een dergelijke inbraak niet is toegestaan en dat er altijd maatregelen genomen worden indien buitenlandse diensten over de schreef gaan. Zoals het aanspreken van de diensten tot het uitzetten van diplomaten.

Volgens D66 wijst alles erop dat de Amerikaanse en Britse geheime diensten achter de inbraak zitten, zodat ze communicatie van burgers kunnen onderscheppen zonder dat daarvoor toestemming van overheden nodig is.

Gemalto zal morgen een persconferentie geven over de schade. 

Geef een reactie

Laatste reacties (13)