39

‘Plasterk kende herkomst telefoondata’

NRC Handelsblad: minister Plasterk en minister Hennis eind vorig jaar geïnformeerd over NSA-achtige praktijken door Nederland  ... Rutte: Plasterk blijft gewoon minister

Op basis van eigen onderzoek concludeert NRC Handelsblad dat zowel minister Hennis als minister Plasterk exact wisten waar de 1,8 miljoen metadata van vorig jaar vandaan komen. Plasterk liet aanvankelijk weten dat de gegevens door de Amerikaanse geheime dienst zouden zijn getapt, maar uiteindelijk blijkt dat het de Nederlandse geheime dienst zelf was. De gegevens zijn vervolgens aan de NSA doorgegeven. Dinsdag debatteert de Tweede Kamer met de ministers.

Eind vorig jaar is volgens NRC aan minister Hennis en minister Plasterk bekend gemaakt dat de 1,8 miljoen ‘records’ metadata zijn verzameld door de National Sigint Organisation (NSO), een inlichtingeneenheid van de AIVD en MIVD. Besloten is de informatie geheim te houden. Deze week werd de conclusie pas bekend gemaakt. Reden hiervoor is een rechtszaak die is aangespannen tegen de staat. Een groep burgers verenigd in de belangenvereniging ‘Burgers tegen Plasterk’ eist dat Nederland stopt met het aannemen van inlichtingen die zijn verzameld door de NSA. In deze rechtszaak zou de informatie dat Nederland zelf metadata heeft verzameld aan het licht komen.

Plasterk gaf in oktober een interview aan het tv-programma Nieuwsuur. Hennis waarschuwde hem daarvoor geen stellige uitspraken te doen over de NSA, met het oog op de bekende informatie. NRC schrijft dat volgens bronnen in Den Haag PvdA-kopstukken er bij Plasterk op zouden hebben aangedrongen niet de indruk te wekken dat Nederland medeverantwoordelijk is voor NSA-achtige praktijken.

Update 15.30
Premier Rutte denkt dat minister Plasterk dinsdag bij het debat niets te vrezen heeft en gewoon aan zal kunnen blijven. “Ik heb veel vertrouwen in het debat. Hij gaat hele goede antwoorden geven”, aldus Rutte.

NRC: NSA hielp Nederland met onderzoek naar herkomst 1,8 miljoen

Nu.nl: ‘Ministers kenden herkomst telefoondata al’

Geef een reactie

Laatste reacties (39)