Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Plasterk moet beter nadenken over privacy'

  •  
30-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
plasterk300_02.jpg
CBP: Kabinetsbeleid mogelijk in strijd met Europese privacywetgeving, Plasterk moet met duidelijke visie komen voor gemeentes
Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) waarschuwt minister Plasterk dat de overheveling van taken van provincie en Rijk naar gemeenten problemen op het gebied van privacy met zich mee kan brengen. Met name op het gebied van jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen is er geen goede uitwerking van hoe de privacy gewaarborgd moet worden, aldus het CBP.
Behalve risico’s die verbonden zijn aan het ‘bovenmatig delen van persoonsgegevens, het gebruiken van de gegevens voor een doel dat niet verenigbaar is met het oorspronkelijke doel waarvoor zij zijn verzameld en de beveiliging’ hekelt het CBP ook de ondoorzichtigheid. Het wordt voor noch de burgers noch de overheid inzichtelijk wie welke gegevens verzamelt en gebruikt, en met welk doel dat gebeurt.
In een brief aan minister Plasterk schrijft het CBP dat de minister beter moet nadenken over de privacy-gevolgen. Als Plasterk niet met een duidelijke visie en waarborgen komt, is het kabinetsbeleid mogelijk in strijd met de nationale en Europese privacywetgeving, waarschuwt het CBP.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.