43

Plasterk: Natuurlijk kost steun aan Griekenland ons geld

[Video] PvdA Kamerlid is nog niet overtuigd van het zojuist goedgekeurde herstelprogramma

Ronald Plasterk maakt zich ernstige zorgen over de manier waarop vanuit de politiek het debat over financiële steun aan Griekenland wordt gevoerd. Het steunen van Griekenland gaat hoe dan ook geld kosten, maar volgens Plasterk doen politici net alsof de Europese burger de klap bespaard blijft als Griekenland niet geholpen wordt.

Get Adobe Flash player

De ECB en het IMF keurden onlangs het herstelprogramma van Griekenland goed. Daarmee krijgt Griekenland haar volgende injectie van 30 tot 40 miljard euro. Op de Universiteit van Amsterdam werd maandag een expertmeeting gehouden over de financiële steun van Europa aan Griekenland onder leiding van PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk. Hij is nog niet helemaal overtuigd van het zojuist goedgekeurde herstelprogramma.

“Maar dat betekent niet dat we niet moeten helpen, maar Griekenland goed onder druk moeten zetten. Als we niets doen, wordt de klap voor de Europese belastingbetaler alleen maar groter”, aldus het PvdA Kamerlid.

Plasterk vindt dat vanuit de politiek een helder signaal moet komen:

“Jarenlang heeft de politiek volgehouden dat geleend geld met rente terugkomt, maar dat is niet zo. Van de schuld komt hooguit 60 procent terug. Je moet hardop tegen de Nederlandse kiezers zeggen: Dit gaat je geld kosten en als we nu niets doen, kost het ons later meer geld.

De economen die Plasterk sprak op de expertmeeting maken zich ook zorgen dat het ‘bijspringen’ te veel ten goede komt aan de banken. Uit de discussie kwam dan ook het oordeel dat Griekenland gedwongen moet worden hun herstelprogramma af te maken en dat banken moeten bijspringen, maar wel zelf voor een deel hun verlies moeten nemen en dat de EU zijn verantwoordelijkheid moet nemen. 

Op 22 juni komen alle ministers bij elkaar om te praten over extra steun aan Griekenland. Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank is fel tegenstanders van een schuldsanering voor Griekenland. Volgens hem komt de Europese Centrale Bank in de problemen als de schulden van Griekenland worden herstructureerd. Ook is hij bang voor besmettingsgevaar voor andere zwakke eurolanden zoals Ierland en Portugal.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)