56

Plasterk: NSA tapte Nederlandse telefoons af

Update: Kamermeerderheid wil NSA-brief openbaar maken ... Minister bevestigt: Amerikaanse geheime dienst onderschepte 1,8 miljoen telefoontjes

Minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk (PvdA) bevestigt de vermoedens: de Amerikaanse geheime dienst, NSA, heeft in 2012 inderdaad Nederlandse telefoontjes onderschept. Informatie van 1,8 miljoen telefoongesprekken werden door de NSA afgeluisterd. Plasterk benadrukt in Nieuwsuur hier eerder niet van op de hoogte te zijn geweest.


De minister herhaalde in de uitzending ook dat de regering niet op de hoogte is geweest van het afluisteren van de Nederlandse burgers, noch zijn de gegevens door Nederlandse inlichtingendienst verzameld en verschaft.

De afgelopen weken is veel commotie ontstaan nadat bekend werd dat onder meer bondskanselier Angela Merkel jarenlang is afgeluisterd, maar ook de paus in Rome werd afgeluisterd. Nederland hield vooralsnog een slag om de arm, maar nu duidelijk is dat de NSA een groot aantal telefoonnummers heeft gemonitord en een aantal gesprekken (automatisch) heeft opgenomen, zal Plasterk alsnog bij de NSA aan de bel trekken om duidelijk te maken dat dit niet de bedoeling is.

Woensdag werd ook bekend dat een groot aantal wereldleiders is afgeluisterd. De minister denkt niet dat hij of premier Mark Rutte zelf worden afgeluisterd. “Nederland is geen target. Ik heb geen redenen om aan te nemen dat dat anders is”, aldus de minister.

Update 13.00

Premier Rutte moet met namen komen. Dat eist het CDA. De partij wil een lijst met namen van wie allemaal door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA is afgeluisterd. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt pleitte daar donderdag tijdens een debat met de premier over.

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat Plasterk achterover leunt. Hij wil van de minister weten welke stappen hij gaat nemen. Pechtold pleit voor een zogeheten no-spy agreement tussen de VS en de Europese Unie.

Volgens D66-Kamerlid Gerard Schouw is een Kamermeerderheid voor het voorstel om vandaag nog de brief van de NSA openbaar te maken.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)