4

Plasterk onderzoekt handelen AIVD na moord op Van Gogh

Minister gelast nieuw onderzoek 'gezien de grote maatschappelijke impact van deze gebeurtenis en de vragen die er kennelijk nog leven'

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat het handelen van de AIVD na de moord op Theo van Gogh opnieuw laten onderzoeken door de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Dat schrijft de PvdA-minister in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor het nieuwe onderzoek is een uitzending van het tv-programma EénVandaag waarin hoofdofficier van justitie in Amsterdam, Frits van Straelen, aangaf ervan overtuigd te zijn dat de moordenaar van Van Gogh, Mohammed B., niet alleen handelde.

Van Straelen, die tien jaar geleden verantwoordelijk was voor de vervolging van B., zei bij EénVandaag dat hij vindt dat het onderzoek naar de moord ‘frustrerend weinig’ heeft opgeleverd:

Ik ben ervan overtuigd dat Mohammed B. niet alleen gehandeld heeft. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat er mensen de route van Theo van Gogh zijn nagegaan en voor het vuurwapen hebben gezorgd.”

De Tweede Kamer vroeg daarop opheldering van Plasterk en de SP eiste heropening van het onderzoek naar de moord op Van Gogh. Plasterk geeft daar nu gehoor aan en wil met een onderzoek naar het handelen van de AIVD onduidelijkheid over wat er wel en niet bekend was over eventuele handlangers van B. wegnemen:

gezien de grote maatschappelijke impact van deze gebeurtenis en de vragen die er kennelijk nog leven over het handelen van de AIVD in dezen na 2 november 2004.” 

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (4)