Laatste update 12:54
21

Plasterk: pers moet verslag kunnen doen van azc-bijeenkomsten

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) stelde voor de ministerraad dat de pers zijn werk moet kunnen doen tijdens azc-bijeenkomsten. De laatste weken worden journalisten geweerd bij de vergaderingen en wordt het hen moeilijk gemaakt verslag te doen. Dat meldt de NOS.

Bij de bijeenkomst in Luttelgeest was er een noodverordening van kracht waardoor alleen inwoners welkom waren. Dat was eerder in andere gemeenten ook het geval. Naar aanleiding daarvan schreef het Genootschap van Hoofdredacteuren een brief aan burgemeester Moorman van Bernheze.

“(…) Zo werd door uw gemeente tijdens de informatieavond op 19 januari na zeer veel discussie slechts een enkele journalist toegelaten, waarbij het meenemen van bepaalde apparatuur niet was toegestaan.”Deze aanpak verbaast ons ten zeerste. De spanning zit in de discussie zelf en in alle belangen en emoties die er een rol in spelen; niet in de verslaggeving ervan. De journalistiek aan banden leggen, kan nooit de oplossing zijn.”

Volgens Plasterk zijn er specifieke regels om de veiligheid te waarborgen maar zouden journalisten gewoon moeten kunnen werken. Hij heeft de burgermeesters er nog niet over gesproken omdat het eerst in de gemeenteraad besproken zou moeten worden.

Update 12:45

Omroep Flevoland laat aan Nu.nl weten naar de rechter te stappen vanwege de noodverordening die in Luttelgeest van kracht is. De directeur Allard Berends geeft een toelichting:

“Het heeft weinig zin om naar de politie te stappen om aangifte te doen. Maar we willen wel bezwaar maken tegen deze verordening. Dit is iets dat niet kan, en dat we ook nooit meer mee willen maken. Dit moeten we voor eens en voor altijd uitbannen in Nederland.”

De journalistenvakbond,  NVJ zou ook overwegen om stappen te ondernemen.

cc foto: Bas Bogers

Geef een reactie

Laatste reacties (21)