50

Plasterk vreest referendum over fusie provincies

In Noord-Holland, Utrecht en Flevoland proberen politieke partijen volksraadpleging te organiseren

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken raadt het Noord-Holland, Utrecht en Flevoland af om een referendum te houden over zijn plannen voor een fusie van de drie provincies. “Het rijk zal geen referendum houden over dit onderwerp”, zegt Plasterk maandag in het Noord-Hollands Dagblad. “Ik vind het niet verstandig als de provincies dit wel zouden doen.”

Plasterk wil de samenvoeging van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland in 2015 realiseren. Een aantal partijen in de drie provincies wil eerst het oordeel van de bevolking horen voor zij hun oordeel geven over de fusie, zo schrijft het Noord-Hollands Dagblad.

In Utrecht lijkt al een meerderheid van partijen in Provinciale Staten voor een referendum, in Noord-Holland wordt geprobeerd die meerderheid te vinden. In Flevoland zijn de verhoudingen onduidelijk.

De PVV is in de drie provincies de aanjager van een referendum. Zij krijgt daarbij steun van de SP. In Utrecht behoren ook de coalitiepartners VVD en CDA en de PvdA tot de partijen die een referendum verlangen. De partijen menen dat een ingrijpende herschikking in het openbaar bestuur een zaak is van burgers.

De Gedeputeerden Staten van Noord-Holland wezen een volksraadpleging eerder al van de hand. De provincie kan geen referendum uitschrijven over een beslissing die wordt genomen door de Tweede en Eerste Kamer. Daarnaast biedt de geldende referendumverordening in Noord-Holland geen mogelijkheid voor het houden van een burgerinitiatief.

Noord-Hollands Dagblad: Plasterk ontraadt referendum

Foto-cc: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (50)