Laatste update 15:38
83

Plasterk wil afdrachtregeling van de SP dwarsbomen

Ronald Plasterk wil de afdrachtregeling van de SP verbieden. De regeling, een van de grondbeginselen van de partij, is dat alle SP-politici hun loon nu rechtstreeks aan de partij afdragen, die hen een gedeelte terug overmaakt. Ze doen dit omdat ze uit principe vinden dat volksvertegenwoordigers financieel niet vooruit hoeven te gaan door hun functie.

Plasterk vindt de regeling echter onwenselijk, en wil nu volgens het AD op korte termijn afspraken maken met gemeenten, provincies en de landelijke overheid om het kroonjuweel van de SP te dwarsbomen. Hij sprak zich in December al uit tegen de regeling, omdat hij meent dat de SP-politici daardoor financieel te afhankelijk zouden worden van hun partij. Er liep echter een lokale zaak over de afdrachtregeling bij de rechter, waardoor hij toen niets aan de regeling kon veranderen.

De uitspraak van de rechtbank is echter dat de gemeente Noordoostpolder helemaal niet mee hoeft te werken aan de eis van een plaatselijke SP-politica om haar vergoeding op de bankrekening van de landelijke SP te storten. Omdat er geen beroep is aangetekend ziet Plasterk nu zijn kans schoon.

De SP heeft tegen BNR woedend gereageerd. ‘Heeft Plasterk niets beters te doen? Ik vind het laf en klein’ zei Ronald van Raak. Het SP-Kamerlid noemt het een ‘pesterij’ van Plasterk en zegt juist ontzettend trots te zijn op de afdrachtregeling. ‘Ik houd er een heel fatsoenlijk inkomen aan over en met dat geld proberen we als partij onafhankelijk te zijn.’ De politicus snapt niet waar Plasterk zich mee bemoeit.

De afdrachtregeling bracht de SP vorig jaar 5,1 miljoen euro op. Overige inkomsten van de partij komen uit subsidies, contributies en donaties. Fiscalisten zeggen dat er eigenlijk voor de belastingen niets hoeft te veranderen voor de partij als politici hun vergoeding of salaris op hun eigen rekening gestort krijgen. De SP is daardoor echter wel de regie kwijt en afhankelijk van de leden om iedere maand een fors deel van hun loon in de partijkas te storten.

Bron: AD, BNR

 

Geef een reactie

Laatste reacties (83)