94

Plasterk wil het ‘roven’ van zetels aanpakken

Afsplitsingen in de Kamer zorgen voor versplintering en dat is niet eerlijk naar de kiezer…. die moet weten waar hij aan toe is vóór hij stemt, niet achteraf

Kamerleden die uit hun fractie stappen en vervolgens aanblijven als Kamerlid mogen hun zetel niet zomaar houden. Dat stelt Minister Plasterk.

De Minister wil het onmogelijk maken dat Kamerleden hun zetel ‘meenemen’ en een eigen fractie beginnen, schrijft Algemeen Dagblad. Vorige week was dit bijvoorbeeld het geval toen PvdA-Kamerleden Kuzu en Özturk de PvdA verlieten en aankondigden een eigen fractie te beginnen. En eerder gebeurde hetzelfde bij de PVV, waar onder andere Louis Bontes een eenmansfractie begon en 50PLUS waar Norbert Klein vertrok en verder gaat als Groep Klein. NOS noemde het onlangs ‘het jaar van de afsplitsingen in de kamer‘.

Plasterk vreest hierdoor versplintering. Van de vijftien fracties in de Kamer zijn er maar elf gekozen en de minister vindt dat niet terecht. Plasterk:

Als iemand niet op eigen kracht een zetel heeft weten te bemachtigen en dan uit zijn partij stapt, is het maar de vraag of dat wenselijk is; de kiezer heeft dit nooit geweten.

Plasterk is van mening dat de kiezer moet weten waar hij aan toe is vóór hij zijn stem uitbrengt. Het is maar de vraag of hij deze ‘zetelroof’ tegen kan houden. Dit kan alleen maar met een officiële wetswijziging en dat is niet iets wat je op korte termijn regelt.

Geef een reactie

Laatste reacties (94)