87

Plasterk wuift arbeidsonrust weg

Minister reageert laconiek op dreigement vakbond ... Uitspraak Abvakabo 'hoort er gewoon bij'

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft zondag laconiek gereageerd op het dreigement van Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk dat het sociaal akkoord van tafel is als het kabinet zes miljard bezuinigt. Plasterk was niet onder de indruk van haar opmerking. In het tv-programma WNL op zondag zei hij: “De vakbonden markeren hun positie. Dat hoort er gewoon bij.”

Get Adobe Flash
In het radioprogramma Kamerbreed zei Van Brenk zaterdag dat een bezuiniging van zes miljard het einde van het sociaal akkoord zou betekenen. Daar liet ze wel bij weten dat het uiteindelijk de voorzitter van de FNV, Ton Heerts, is die er over gaat.

Maar ook Heerts heeft zich al kritisch uitgelaten over de extra bezuinigingen van ze miljard. Zo heeft hij bezwaren tegen het doorvoeren van de nullijn voor ambtenaren. Plasterk is verantwoordelijk voor het overheidspersoneel, maar wilde niet op de kwestie ingaan.

Het sociaal akkoord werd in april gesloten. De afspraak met werkgevers- en werknemersorganisaties was dat het kabinet de geplande extra bezuinigingen van, toen nog, 4,3 miljard zou uitstellen. Deze week besloot het kabinet echter dat er vanwege de aanhoudende crisis toch meer moet worden bezuinigd: 6 miljard.

D66-K amerlid Steven van Weyenberg twitterde zondag over de uitlatingen van Plasterk:

Kabinet heeft bezuinigingen onder tapijt geschoven voor sociaal akkoord. Komt nu als boemerang terug.

Geef een reactie

Laatste reacties (87)