49

Plastic eiland in oceaan is fata morgana

Wetenschapper: ‘De werkelijkheid is erger. De verspreiding van plastic deeltjes in de oceaan neemt toe’

Bijzonder hoogleraar Hans van Weenen stelt dat het plastic afval in de oceanen een serieus probleem is dat om meer politieke betrokkenheid vraagt. De grote klont plastic die tussen San Francisco en Hawaï zou drijven, zou in werkelijkheid nog veel erger zijn. Een dunne laag plastic is verspreid over alle wereldzeeën en erg moeilijk op te ruimen.

Van Weenen is bijzonder hoogleraar duurzame productontwikkeling aan de Universiteit van Amsterdam  en deed vele jaren onderzoek naar de plasticproblematiek. Lange tijd deed een verhaal de ronde dat er een berg plastic zou drijven in de Stille Oceaan ter grote van Frankrijk, Spanje en Portugal samen. Van Weenen zegt dat dit niet waar is op basis van een uitspraak van Markus Eriksen van de Algalita Marine Research Foundation.

Hij zegt in vakblad Milieu: “Stel je een handvol van gedegradeerde plastic confetti voor, verspreid over een oceaanoppervlak zo groot als een voetbalveld. Zo dicht is het, maar dan wel overal. Het is geen denkbeeldig eiland, maar een denkbeeldige plastic soep over tweederde van het aardoppervlak. Dat is de dreiging van de plasticverontreiniging.

Wereldwijd wordt er 250 miljoen ton plastic geproduceerd waarvan 45 miljoen in Europa wordt gebruikt voor de consument. Daarvan is 40 procent verpakkingsmateriaal. Het gebruik van plastic neemt toe en verdwijnt voor een deel in oceanen. Het drijvende plastic vormt een toenemend probleem in de oceanen. Vissen en andere dieren eten het op wat kan leiden tot verstikking en verstopping.

En daar blijft het niet bij. In watermonsters is in enkele gevallen al meer plastic gevonden dan plankton. En gebruik van microplastics, plastics die uit nog kleinere deeltjes bestaan, neemt toe in de cosmetica. Bijvoorbeeld  in gezichtsreinigers en handreinigingsmiddelen met als ingrediënt een polyetheen schuurmiddel, bestaande uit zeer kleine plastic deeltjes, bolletjes, maar ook zeer onregelmatiggevormde microplastics, hapklaar voer voor zoöplankton in zee. Het basisvoedsel voor andere organismen wordt daarmee al vervuild door plastic.

Trouw: Waarheid over drijvende plastic berg is erger

Geef een reactie

Laatste reacties (49)