12

‘Plastic is helemaal niet slecht voor het milieu!’

Milieu Centraal: in plastic voorverpakte producten zijn juist milieuvriendelijk, gaan verspilling tegen ... VIDEO: Voor het eerst op beeld hoe plankton plasticdeeltjes eet 

Plastic is slecht voor het milieu? Hoe komen waar nou bij! Het goedje is juist hartstikke goed voor het milieu. Althans, als we dagblad Trouw mogen geloven. Je hoeft niet langer die biologische aubergine, verpakt in knisperend plastic, links te laten liggen en voor de onverpakte variant te gaan, aldus Trouw. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt namelijk dat milieubewuste kopers beter kunnen kiezen voor de plastic-variant, omdat het voedselverspilling tegengaat.

Mariken Stolk van Milieu Centraal:

Verpakkingen hebben vaak een belangrijke functie. Het voorkomt bederf en beschadiging van producten. Komkommers die uit Spanje komen, blijven bijvoorbeeld langer goed in plastic. En dat voorkomt voedselverspilling […] Komkommers uit Spanje hebben een lagere klimaatbelasting dan die uit Nederland. De kassen zijn er onverwarmd. Dat weegt qua milieubelasting zelfs op tegen de uitstoot van het transport.

De milieubelasting van plasticverpakkingen is zelfs lager dan die van papier en karton. En dat terwijl laatstgenoemden een veel duurzamer imago hebben. Plastic is namelijk lichter, en daarom is daar minder van nodig, aldus Milieu Centraal.

Uiteindelijk komt het er allemaal op neer dat plastic ervoor zorgt dat minder eten wordt weggegooid, waardoor voedselverspilling wordt voorkomen en dat levert milieuwinst op. “Bovendien is de milieubelasting van de verpakking vaak een stuk kleiner dan de milieubelasting van het product zelf.”

Plankton eet plastic
Desondanks is plastic wel degelijk schadelijk voor het milieu; onder meer het leven in de zee heeft er last van. Niet alleen grote vissoorten hebben er last van. Op bovenstaande video is te zien dat ook plankton plasticdeeltjes kan nuttigen. De microscopische wezentjes vormen de basis van ons leven; ze produceren de helft van al onze zuurstof, beïnvloeden het weer en zijn de basis van de voedselketen in de oceanen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (12)