20

Plastic op 5 kilometer diepte

Nooit eerder werd plastic zo diep in de oceaan aangetroffen ... TU-studenten verzinnen methode om oceanen schoon te maken

Belgische onderzoekers hebben plasticdeeltjes gevonden op een diepte van 5.000 meter in de oceanen. Nooit eerder werd zo diep plasticafval ontdekt. Die vervuiling leidt jaarlijks tot grote sterfte bij vissen en andere zeedieren.

Dat meldt deredactie.be. Het plastic wordt in zee afgebroken tot erg kleine deeltjes of microplastics van 5 millimeter tot soms enkele micrometer. Een onderzoeksteam van de Universiteit Gent heeft nu microplastics ontdekt op een diepte van 5.000 meter.

Die deeltjes worden opgegeten door vissen en andere zeedieren. Jaarlijks zouden er anderhalf miljoen zeedieren sterven. Uiteindelijk komen die microplastics via vissen en mosselen op ons bord. Wie een kilo mosselen eet, zou 300 tot 600 van die microplastics binnenkrijgen.

Boyan Slat en Tan Nguyen, twee knappe koppen van de TU in Delft, menen een haalbare oplossing gevonden te hebben om de plastic soep die onze oceanen beginnen te worden, op te ruimen. Ze denken het plastic uit de oceanen te kunnen halen, door recyclingstations op een vaste plaats in de oceaan te laten drijven. Dankzij de stroming van de zee wordt het plastic naar de stations gedreven. Eenmaal bij het recylcingstation komt het in een grote bak, waarin het wordt gerecycled.

Slat en Nguyen hopen zo’n derde van het totale plastic oceaanafval op te ruimen. De kracht van de installatie zit in de zeestroming, dus hij vergt niet veel energie.

Middels crowdfunding hopen de jongens voldoende geld bij elkaar te kunnen krijgen om het project te financieren.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)