90

Platform Stop Racisme slaat terug met aangifte smaad

Platform verzet zich tegen aantijgingen van antisemitisme van Palestijns-Israëlisch parlementslid door media en joodse gemeenschap na kritiek op Israël 

Het Palestijns-Israëlische parlementslid Haneen Zoabi en het Platform Stop Racisme en Uitsluiting doen dinsdag aangifte bij de Amsterdamse politie wegens belediging en smaad. Die aangifte is gericht tegen de Joodse Gemeente Den Haag, de heer Ron van der Wieken, voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO), tegen Sabine Sterk uit Zoetermeer, en tegen de kranten Metro en Reformatorisch Dagblad.

De aangifte heeft te maken met de reacties op het feit dat Zoabi één van de sprekers was op de Kristallnacht-herdenking van het Platform, 8 november in Amsterdam. Naar aanleiding daarvan gaf De Joodse Gemeente Den Haag een persbericht uit waarin mevrouw Zoabi werd beschuldigd van het steunen van terreur en van jodenhaat. Het Platform werd ervan beschuldigd ‘een platform te bieden voor het doen van antisemitische en haatdragende uitingen aan het Joodse volk’. Metro en het Reformatorisch Dagblad namen dit persbericht zonder commentaar over. Metro zelfs onder de kop ”Jodenhaatster spreekt bij herdenking Kristallnacht”.

De aangifte tegen Ron van der Wieken van het CJO en tegen Sabine Sterk betreft uitspraken van hen in Het Parool van 23 oktober. Van der Wieken zegt daarin: ‘Wat wij straks (op de herdenking) gaan horen is een echo van wat wij hoorden in de Kristallnacht: haat tegen alles wat Joods is’. Sabine Sterk, één van de organisatoren van een tegendemonstratie op 8 november, zei in hetzelfde stuk: ‘Het is een gotspe om te herdenken met iemand die terrorisme tegen Joden goedpraat. Op deze manier wordt de herdenking gestolen door antisemitische elementen in de samenleving.’

Zoabi pleit volgens het Platform juist voor een democratisch Israël waar Joden en Palestijnen gelijke rechten hebben, een onderwerp dat zij ook aanhaalde in haar speech tijdens de herdenking op 8 november. Volgens het Platform en Zoabi is de beschuldiging dat Zoabi ooit steun voor terreur heeft uitgesproken nergens op gebaseerd en daarmee een ernstige vorm van smaad. Ook de beschuldiging van jodenhaat of antisemitisme is volgens hen ‘een beledigende en lasterlijke manier zowel Zoabi, als ook het Platform dat haar uitnodigde, verdacht te maken en zo het zwijgen op te leggen’.

Update 13:50 uur: Het Platform Stop Racisme en Uitsluiting laat weten dat Zoabi bij nader inzien de aangifte niet zal doorzetten. Zoabi is volgens hen van mening dat zij als parlementariër ‘beter op andere manieren de confrontatie kan aangaan met een Joodse instelling.’ Het Platform zelf zet de aangifte wel door.

cc-beeld: Tribunal Russell

Geef een reactie

Laatste reacties (90)