30

Pleidooi voor verbod op verkoop fastfood rondom scholen

De omgeving van middelbare scholen moet veel gezonder, vinden het Voedingscentrum, Foodwatch en Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). In een straal van een kilometer rondom de onderwijsinstellingen mag geen ongezond voedsel meer worden verkocht, als het aan de drie organisaties ligt. De VO-raad, die over het voortgezet onderwijs gaat, is het met het pleidooi eens. Een woordvoerder zegt tegen het AD: “Het is natuurlijk vreemd dat we binnen scholen van alles doen om het eten gezonder te maken, en dat er dan in de directe omgeving veel vet voedsel te verkrijgen is.”

De pleiters vinden dat gemeentes meer kunnen doen als de wil maar aanwezig is. Jasper de Vries zegt namens het Voedingscentrum: “Maar er gebeurt niet genoeg. Zo’n school zit nu met de handen in het haar. Ze kunnen leerlingen niet verbieden het terrein te verlaten. En als ze dan een paar meter verderop zo’n broodje kunnen kopen…” Vooral het gemak waarmee fastfood te krijgen is, is een grote boosdoener, volgens De Vries. Het is vaak goedkoop en overal verkrijgbaar. “De drempel moet daarom hoger worden.”

Volgens het Voedingscentrum is de trend, ondanks alle goede voornemens, eerder richting een ongezondere dan een gezondere omgeving. “Van de kinderen tussen 12 en 17 heeft 14 procent overgewicht, en dat percentage groeit al jaren. Binnen de scholen gebeurt veel, eenderde heeft inmiddels een gezonde kantine. Maar de omgeving wordt continu ongezonder,” zegt De Vries.

Cc-foto: Marc Görtz

Geef een reactie

Laatste reacties (30)