Laatste update 18 maart 2016, 11:27
140

Pleitnota advocaat Wilders gelekt

De pleitnota die Wilders’ advocaat Knoops vrijdag tijdens de regiezitting van het Wildersproces wil voorlezen, is uitgelekt. Knoops beweert dat het AD van plan is vrijdag delen van de nota te publiceren. De advocaat denkt dat zijn e-mail is gehackt en eist een onafhankelijk onderzoek. Dat meldt de NOS donderdagavond.

Het zou gaan om een anderhalve week oude conceptnota. ‘Wilders is ontdaan en ernstig geschokt. In mijn jaren als advocaat is me dit nog nooit overkomen,’ aldus Knoops die vindt dat een onafhankelijk IT-deskundige of de Rijksrecherche onderzoek zou moeten doen naar het lek.

Of Knoops inderdaad is gehackt, zoals hij zelf denkt, is niet zeker. Volgens de advocaat hadden behalve hij en Wilders, nog een paar mensen toegang tot de nota. Knoops vraagt zich nu af hoe hij voortaan met Wilders moet communiceren, aangezien het enige PVV-lid maar moeilijk te spreken is. ‘Een overleg met hem is al heel moeilijk, maar als het ook al niet meer via e-mail kan…’

Niet duidelijk is welke gevolgen het lekken van de nota heeft voor het pleidooi van Knoops morgen. Wel zal het tijdens het proces aan de orde komen. Knoops heeft laten weten dat hij en zijn cliënt voorafgaand aan de zitting zullen bespreken op welke manier ze dit zullen inzetten.

Wilders wordt vervolgd voor het aanzetten tot haat en discriminatie en belediging van een groep mensen op grond van ras.

Update 08:00

Het AD heeft inmiddels een verslag van de pleitnota online gezet. Het is een uitgebreide samenvatting van de tactiek van Wilders en zijn advocaat Knoops, die op geen enkele manie van plan zijn ook maar enigszins in te binden.

Zo blijkt uit de conceptpleitnota dat Wilders tientallen politici wilde oproepen om te getuigen, waaronder Rutte, Samsom, Spekman en Asscher. Waarom dat precies was, is niet duidelijk. Maar zeker heeft het te maken met het feit dat Samsom en Spekman zich ook kritisch over Marokkanen hebben uitgelaten. De rechters hebben echter niet met de verzoeken ingestemd.

In de conceptpleitnota wordt regelmatig van een politiek proces gesproken.

Volgens het AD zal Knoops vrijdag zijn betoog beginnen met een vergelijking tussen Wilders en de beoogde Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Zo zou hij in die vergelijking gaan zeggen: “Wat men daar ook van vindt; de discussie wordt gezien als een politiek debat. Een debat dat gevoerd wordt tijdens speeches, etcetera. Maar het wordt niet gevoerd voor de strafrechter.”

Het verslag is hier te lezen..

cc-foto: Metropolico

Geef een reactie

Laatste reacties (140)