14

‘Plofkip in flauwekulsaus’

Plofkip wordt eerder uit de schappen gehaald, maar volgens Wakker Dier is het een halve maatregel

Vanaf 2015 gaan alle Nederlandse supermarkten een kippenras verkopen dat trager groeit dan de plofkip. Ook krijgen de vleeskippen dan meer ruimte, zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie voor supermarkten CBL. Wakker Dier wordt niet gelukkig van het plan. De plofkip wordt immers slechts vervangen door een kruising van een normale kip met een plofkip, aldus de dierenrechtenorganisatie.

NRC Handelsblad meldt de nieuwe regels:

De nieuwe kip moet maximaal vijftig gram per dag in gewicht toenemen. Bij de plofkip is dat 65 gram. De kippen krijgen vanaf 2015 tien procent meer ruimte dan nu. Ook krijgen ze meer strooisel en meer graankorrels en strobalen om de verveling te verdrijven. Het licht blijft dan zes uur uit zodat de nacht voor de kippen langer duurt, nu blijft het licht nog maar vier uur uit. Verder zijn afspraken gemaakt over het gebruik van antibiotica.

Vorig jaar kwamen supermarkten al overeen dat de plofkip in 2020 niet meer wordt verkocht. Supermarktketen Deen kondigde eerder aan uiterlijk in 2014 geen plofkip meer te verkopen. Unilever, Johma, Olvarit en Struik zegden ook toe te stoppen met plofkip.

Plofkip in flauwekulsaus
Wakker Dier is niet enthousiast. De supermarkten hebben volgens de stichting de afgelopen zomer beloofd in de toekomst alleen varkens- en kippenvlees met minimaal één ster van het Beter Leven kenmerk te verkopen. Met de welzijnseisen zoals die nu zijn gepland haalt het vlees volgens de stichting geen enkele ster.

[…] zonder Beter Leven ster, 18 in plaats van 20 kippen per vierkante meter (per kip een extra oppervlakte ter grootte van een smartphone), nooit naar buiten en een paar dagen langer leven. En dat laatste pas in 2020, waardoor de plofkip-industrie en de supermarkten pas over 5 jaar hoeven te starten om stap voor stap de kreupele plofkip te vervangen door een kruising van een normale kip met een plofkip.

De stichting kondigt aan onverminderd campagne te blijven voeren voor een plofkipvrij schap in 2015. Dat is volgens het CBL niet haalbaar omdat het overschakelen op een ander ras tijd vergt, aldus NRC.

NRC: Plofkip eerder uit de schappen – Wakker Dier niet enthousiast

Wakker Dier: Plofkip in flauwekulsaus

Geef een reactie

Laatste reacties (14)