16

Ploumen gaat poldermodel exporteren naar ontwikkelingslanden

Ontwikkelingsorganisaties moeten leren lokaal beleid te beïnvloeden ten gunste van de burger

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Handel makte vandaag de 25 geselecteerde organisaties bekend waarmee zij partnerschappen sluit. Deze organisaties moeten zich richten op het sluiten van compromissen tussen burgers, overheid en het bedrijfsleven. Er meldden zich 65 organisaties aan voor de subsidies. Onder andere Oxfam Novib, Cordaid, Aidsfonds en Amref Flying Doctors behoren tot de selectie.

Minister Ploumen laat ontwikkelingssamenwerking en handel hand in hand gaan. Ook wil ze de samenwerking met de ontwikkelingsorganisaties vernieuwen. Volgens haar is het ‘water putten slaan’ niet meer van deze tijd. Organisaties in landen met veel lage en middeninkomens moeten gaan leren hoe zij beleid kunnen beïnvloeden ten gunste van de burgers, met name op het gebied van eerlijke arbeidsvoorwaarden, milieu, voedsel en emancipatie.Elisabeth van der Steenhoven (directeur WO=MEN Dutch Gender Platform) zegt over de uitgekozen organisaties:

Als ik de lijst bekijk moet ik toegeven dat er inderdaad scherp is geselecteerd op lobbycapaciteit en en trackrecord op beleidsbeïnvloeding.

Volgens Ploumen zijn er niet veel landen die dit soort organisaties steunen. Ook werd het de NGO’s de afgelopen jaren moeilijk gemaakt door wetgeving in 96 landen om hen het werken aanzienlijk te beperken, meldt De Volkskrant.

Bezuiniging
Voor ontwikkelingssamenwerking trekt de minister van 2016 tot 2020 jaarlijks 185 miljoen uit, de helft van het eerdere budget. Elke organisatie krijgt jaarlijks maximaal 20 miljoen euro. Er wordt daarnaast 3,7 miljard uitgetrokken voor ontwikkelingshulp. Minister Ploumen heeft te maken met een bezuiniging van 1 miljard euro.

Bekijk hier de hele lijst met partnerschappen.
Cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geef een reactie

Laatste reacties (16)