122

Ploumen: ‘Ongelijkheid is de moeder van alle crises’

“Ongelijkheid is de moeder van alle crises”, zei PvdA-leider Lilianne Ploumen zondag bij de aftrap van de verkiezingscampagne van haar partij. “Oorlogen en conflicten, het klimaatprobleem, economische recessies: altijd gaat daar ongelijkheid achter schuil. En ook nu, tijdens de coronapandemie, zien we dat de ongelijkheid groeit. Tussen grote bedrijven die profiteren van de crisis, en mensen in de horeca, de retail en de cultuur voor wie het vijf voor twaalf is.”

Ploumen noemde het een mythe dat we uiteindelijk allemaal profiteren als de rijken rijker worden. Ze heeft daarbij de wetenschap aan haar kant. Londense wetenschappers becijferden onlangs dat hogere belastingen voor de rijken helemaal niet schadelijk zijn voor de economie.

De PvdA-leider pleit er daarom voor “de rijkdom te herverdelen via eerlijke belastingen”. Dat betekent hogere belastingen voor multinationals, miljonairs en pandjesbazen. “Grote bedrijven weten de belastingen te ontwijken en maken dankbaar gebruik van subsidies.” Ook wil de PvdA een digitaks voor bedrijven als Google en Facebook. “Zo herverdelen we onze welvaart.”

Ploumen contrasteerde in haar toespraak de wijze waarop zij Nederland ziet – als een vereniging waar de leden saamhorigheid koesteren, en mensen het beste uit zichzelf en anderen halen – met de manier waarop het kabinet-Rutte-Hoekstra naar ons land kijkt. “Zij zien Nederland als een multinational met een winst- en verliesrekening. En dat leidt tot verdeeldheid. Het is hoog tijd om dit rechts-liberale denken failliet te verklaren.”

Video niet zichtbaar? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (122)