34

Poepbacteriën in vlees bedreigen volksgezondheid

Update: CDA en D66 eisen opheldering ... ZEMBLA: 'Mestbezoedeling' groot probleem in Nederlandse slachterijen

Je moet niet poepen waar je eet, zegt men weleens, maar hoe zit het eigenlijk met de poep in de dieren die we opsmikkelen? Die slikken we in veel gevallen gewoon mee door, dat meldt een nieuwsbericht van het VARA-programma ZEMBLA, dat donderdag een uitzending aan het probleem zal wijden. In Nederlandse slachterijen belanden ziekteverwekkende bacteriën als E.coli op vlees dat voor menselijke consumptie wordt geproduceerd. Ook vlees dat afkomstig is van zieke dieren belandt in de voedselketen.

Updates onderaan artikel

Doordat de darmen tijdens het slachtproces worden kapot geprikt, verspreidt de darminhoud zich over het karkas en krijgen bacteriën te kans om vlees te besmetten. De keurmeesters vertellen in ZEMBLA dat er dagelijks grote hoeveelheden vlees onder de stront zit: 

Ik denk dat wij op ongeveer 60 procent van de karkassen mestbezoedeling hebben. Het komt door een te hoge bandsnelheid, mensen die hun handen niet ontsmetten of die hun messen niet schoonmaken.

Keurmeesters zouden slechts enkele seconden hebben om een karkas te keuren, waardoor zij afwijkingen missen. Bovendien mogen zij als gevolg van de in 2005 in de grote slachterijen ingevoerde zicht- of ketenkeuring karkassen slechts visueel controleren, en geen organen meer insnijden ter controle op ziekten of afwijkingen. Een keurmeester:

De kans dat wij afwijkingen, abcessen en ontstekingen, missen is zeer groot. Dus die komen in de voedselketen terecht.

Ook de wettelijke verplichting van slachterijen om mest ruim weg te snijden van het karkas, zou niet worden nageleefd:

Het komt gewoon heel vaak voor dat mest wordt weggespoten of met een mes wordt weggeschraapt, zodat het helemaal verspreid raakt over het hele karkas, dus over het vlees. We zien dat ze het afvegen met papieren doekjes met wat water erop. Ze proberen het op allerlei manieren te verdoezelen. Want elke gram die ze wegsnijden kost het bedrijf geld.”

Microbioloog T.Wijtzes van onderzoekslaboratorium WFC Food Safety stelt in ZEMBLA dat mestbezoedeling een groot gevaar is voor de volksgezondheid:

Mest op het karkas vind ik ontzettend smerig. Want daar zit gewoon die E.coli bacterie in en die darmen zitten daar vol mee. E. coli heeft nu ook een aantal varianten, die zijn gewoon zwaar ziekteverwekkend. Daar kun je ziek van worden en zelfs dood aan gaan.”

Staatssecretaris Dijksma van VWS gaf eerder vandaag al aan dat ze het toezicht op slachterijen drastisch wil verbeteren en eerder boetes uit wil kunnen delen. Dijksma reageert daarmee op een rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Daarin staat dat er ondanks allerlei eerdere maatregelen structurele tekortkomingen zijn bij het toezicht op met name kleine en middelgrote slachthuizen die zich richten op rood vlees.

Update 4.9 11:45

Na de berichten van tv-programma Zembla dat veel vlees besmet is met bacteriën als E.coli heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) laten weten ‘geschrokken’ te zijn. CDA en D66 willen zo snel mogelijk opheldering van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) over dit ‘poepvlees’.

Het CBL wil duidelijkheid:

ls Zembla concrete bewijzen heeft dat regels niet worden nageleefd en toezicht faalt, wil het CBL onmiddellijke openheid. Supermarkten nemen hygiëne en voedselveiligheid zeer serieus.

Voedselwaakhond Foodwatch meldt dat poep op vlees een consequentie is van het systeem dat door de industrie zelf is ontwikkeld om zo goedkoop mogeljk te produceren.

We zijn niet verbaasd dat het gebeurt, maar dat maakt het niet minder onacceptabel. De veiligheid voor consumenten zou altijd voorop moeten staan.

ZEMBLA – ‘Sjoemelen met vlees‘ donderdag 5 september om 21.10 uur bij de VARA op Nederland 2

cc-foto: Travis

Geef een reactie

Laatste reacties (34)