5

Poetin gebruikte gas als economisch wapen

Wikileaks documenten tonen aan dat de Russische premier zijn Bulgaarse collega chanteerde

Uit een gelekt Amerikaans ambtsbericht uit 2009 blijkt dat de Russische premier, Vladimir Poetin, dreigde Bulgarije niet meer te voorzien van gas, als er geen vaart gezet zou worden achter de aanleg van een Bulgaarse kerncentrale en een pijpleiding naar Griekenland. Eerder zaten de Bulgaren al zonder gastoevoer, toen Rusland de pijpleiding naar Oekraïne dicht draaide.

Poetin waarschuwde de Bulgaarse premier Bojko Borisov: ‘Als er geen vooruitgang wordt geboekt bij de totstandkoming van onze energieprojecten dan dreigt Bulgarije de winter in de kou door te brengen.’

De Volkskrant schrijft:

Met zijn dreigement wilde Poetin vaart zetten achter de zogenaamde ‘grand slam’: de aanleg door Rusland van zowel een Bulgaarse kerncentrale, als een pijpleiding naar Griekenland als ‘South Stream’. Vooral dat laatste project, de Zuid-Europese tegenhanger van ‘North Stream’, is voor Moskou van strategisch belang. Het moet via een pijpleiding via de Zwarte Zee Europa van Russisch gas voorzien.

Eerder kregen de Bulgaren al te maken met een Russische boycot, hoewel deze niet direct op hen gericht was. Moskou draaide de gaskraan naar Oekraïne dicht, waardoor de Bulgaren ook dagenlang in de kou zaten. Bulgarije is vrijwel volledig afhankelijk van Rusland voor haar energie.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)