38

Poetin gekozen tot nieuwe president

UPDATE: Europese waarnemers willen onafhankelijk kiesraad Rusland

In Rusland gaat iedereen vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Vladimir Poetin voerde de afgelopen maanden al een agressieve campagne om de Russen op hem te laten stemmen. Enkele uren nadat de eerste stemlokalen hun deuren hadden geopend zijn er al meer dan duizend klachten binnengekomen over onregelmatigheden, schrijft NRC. Poetin won uiteindelijk met 64 procent van de stemmen.

Update maandag 5 maart

Poeting won uiteindelijk met 64 procent van de stemmen. Tijdens zijn dankwoord vloeide de trainen over zijn wangen. De volgende ochtend verklaarde hij dat dit echter geen echte tranen waren, maar gemaakt door de snijdende wind. 

Europese waarnemers bij de Russische verkiezingen dringen aan op een onafhankelijke kiesraad en het hervormen van de kieswet in Rusland. Dat zegt Tiny Kox, voorzitter van de waarnemingsmissie.

Volgens Kox zijn de problemen begonnen bij het tellen van de stemmen. Op 30 procent van de stembureaus zijn de procedures volgens hem slecht nageleefd. Door het ontbreken van een onafhankelijke kiesraad kan de uitslag niet gecontroleerd worden.

Update 18.30 uur

Volgens de exit-polls en de eerste uitslagen is Poetin gekozen tot de nieuwe president van Rusland. Uit de eerste uitslagen blijkt dat hij zo’n 60 procent van de stemmen heeft.

Volgens NRC correspondent Michel Krielaars lopen de klachten uiteen van twijfelachtige stembiljetten tot webcams in stemlokalen die niet functioneren. Er zouden er zo’n 200.000 zijn opgehangen om fraude te voorkomen, maar de Russen vrezen juist dat de beelden worden ingezet als ‘Big Brothers’ van Poetin die meekijken of ze wel op hem stemmen.

Vertrekkend president Medvedev en Poetin hebben hun stem al uitgebracht. Poetin bracht zijn stem uit samen met zijn vrouw Ljoedmila die zelden in het openbaar verschijnt.

Rusland heeft 110 miljoen kiesgerechtigden. Niemand twijfelt eraan dat Poetin zal winnen. Hij was tussen 2000 en 2008 ook al president. In 2008 mocht hij zich niet verkiesbaar stellen, dus schoof hij Medvedev naar voren.

Volgens Krielaars wordt er al op de grote schaal gefraudeerd:

Overal worden carrousels gesignaleerd: rondrijdende busjes met groepen nepkiezers die op meerdere stembureaus hun stem uitbrengen.

Eerder vandaag meldde Krielaars dat in de Noord-Moskouse wijk Strogino 6.000 kiezers staan geregistreerd die er helemaal niet wonen.

De Russische oppositie verwacht dat er opnieuw gefraudeerd wordt en dat de verkiezingen opnieuw zullen leiden tot protesten. Het laatste grote protest eind december was was de grootste sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

NRC: Rusland kiest nieuwe president – ‘fraude op grote schaal’
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (38)