92

Poetin krijgt concurrentie: Chodorkovski wil leiderschap

Tienduizenden Russen de straat op tegen Poetin … Chodorkovski opent platform in Parijs om pro-Europese Russen te verenigen

De in ballingschap verkerende Russische oligarch Michael Chodorkovski wil Rusland gaan leiden. Dat maakte hij zaterdag bekend tegen de Franse krant Le Monde. Vandaag gingen tienduizenden Russen de straat op uit protest tegen het Oekraïne-beleid van Poetin. Het was de grootste vredesmars in maanden.


Mikhail Khodorkovski : “Ce que fait Poutine… by lemondefr
Chodorkovski had van te voren zijn steun aan het protest toegezegd. Verwacht wordt dat hij wel wat los kan maken en dat vooral jongeren, liberalen en intellectuelen wat zullen voelen voor zijn leiderschap. Hij wil de macht van Poetin en het parlement inperken en die van de rechtbanken vergroten.

Als Rusland zich normaal zou ontwikkelen, zou ik niet geïnteresseerd zijn in het presidentschap”, zei Chodorkovski tegen de Franse krant. “Maar als blijkt dat het noodzakelijk is om de crisis te overwinnen en constitutionele hervormingen door te voeren, ben ik bereid deze taak op me te nemen”.

Volkskrant correspondent Olaf Koens verwacht dat de oligarch wel wat los kan maken.

Hij is een beetje de vertegenwoordiging van de jaren negentig. De oligarch, snel rijk geworden over de ruggen van vele anderen, een man die absoluut over lijken ging. Maar ook een man die heel veel heeft moeten boeten voor het politieke regime.

Chodorkovski behoorde vroeger tot het gezelschap van rijke Russen dat invloed uitoefende op de Russische politiek. Hij financierde communisten en een groot deel van het politiek spectrum. Toen hij een beetje kritiek uitte op Poetin werd hij opgepakt wegens fraude en belastingontduiking, maar in Rusland gaat men er vanuit dat daar een politieke reden achter stak. Vorig jaar kwam hij vrij uit de gevangenis en vertrok naar Zwitserland. Gisteren presenteerde hij in Parijs het platform Open Russia. Daarin wil hij pro-Europese Russen verenigen. In zijn toespraak daagde hij Poetin uit en sprak uit dat ‘een minderheid invloedrijk kan worden al deze goed georganiseerd wordt’.

Volkskrant: Chodorkovski is terug en bereid Rusland te leiden

Geef een reactie

Laatste reacties (92)