232

Poetin overwoog inzet kernwapens bij Krim-conflict

Volgens Poetin was het in paraatheid brengen van de kernwapens een middel om zijn waarschuwingen aan VS en EU kracht bij te zetten

De Russische president Vladimir Poetin heeft vorig jaar tijdens de Krim-crisis overwogen om kernwapens in gereedheid te brengen. Dat zegt Poetin zelf in een documentaire die zondag werd uitgezonden op de Russische staatstelevisie, zo schrijft de Moscow Times.

In de film zegt Poetin over het in paraatheid brengen van kernwapens:

We waren er klaar voor om dat te doen. Het gebied is ons terrein, er leven Russen en zij waren in gevaar. We kunnen ze niet alleen laten.” 

Omdat de Krim zich uiteindelijk via een omstreden referendum liet annexeren door Rusland, werd het besluit afgeblazen. Enkele weken eerder was zittend president Viktor Janoekovitsj Oekraïne ontvlucht, iets dat hij met hulp van Rusland heeft kunnen doen, aldus de Russische president, die tevens de VS en Europa ervan beschuldigt mee te hebben geholpen. 

Volgens Poetin waren de Verenigde Staten en een aantal Europese landen gewaarschuwd dat ze zich niet met de situatie op de Krim moesten bemoeien en was het in paraatheid brengen van de kernwapens een middel om die waarschuwing kracht bij te zetten:

Ik denk dat daardoor niemand wilde dat het een mondiaal conflict zou worden.” 

Geef een reactie

Laatste reacties (232)