Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Poetin speelt blufpoker met NAVO, blijft invasie Krim ontkennen

  •  
05-03-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
putinbluf300
Alle partijen dreigen met sancties ... Hillary Clinton vergelijkt acties Poetin met Hitler in jaren '30 ... Europa steunt Oekraïne met 11 miljard euro
Paniek en frustratie loopt op bij de leiders van NAVO-landen, die naarstig op zoek zijn naar een diplomatieke oplossing voor het conflict in Oekraïne, maar nergens komen omdat Rusland weigert toe te geven dat haar troepen de Krim hebben bezet.
Na president Poetin zegt ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, dat de ‘zelfverdedigingstroepen’ op de Krim geen Russische troepen zijn. Het Zwarte Vloot-personeel, zo beweert Lavrov, ‘zit gewoon op zijn gebruikelijke positie’. Hoe de ‘lokale zelfverdedigingseenheden’ dan aan Russische militaire voertuigen en materialen komen, wordt niet verklaard. Een bandopname die in het bezit is van The Guardian, vertelt bovendien een ander verhaal. Igor Nikolayevich Turchinyuk, een bevelhebber in het Russische leger, verklaarde dat hij op orders van Poetin militaire acties uitvoerde op de Krim.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is inmiddels naar Kiev afgereisd om te bemiddelen in het conflict. Hij noemde de Russische invasie ‘een agressieve daad’ en riep Moskou op de troepen terug te sturen naar de kazernes:
Als dat niet gebeurt, hebben de VS en zijn bondgenoten geen andere keuze dan Rusland politiek, diplomatiek en economisch te isoleren.”
Kerry’s voorganger, Hillary Clinton, merkte op dat wat Poetin in Oekraïne doet, verdacht veel weg heeft van wat Adolf Hitler eind jaren 30 deed:
Dit klinkt bekend. Het is wat Hitler in de jaren 30 deed. Alle Duitsers die etnische Duitsers waren, mensen met Duitse wortels die in Tsjecho-Slowakije, Roemenië en andere plekken woonden. Hitler bleef maar zeggen dat ze niet goed behandeld werden en dat hij zijn volk moest beschermen. Daar werd iedereen nerveus van.”
De Canadese minister van Buitenlandse Zaken trok dezelfde conclusie.
De Amerikaanse president Barack Obama en bondskanselier Angela Merkel werken ondertussen aan een plan om hun Russische collega ‘ een uitweg ‘ uit de crisis te bieden. De twee wereldleiders belden gisteren een uur lang over een voorstel dat gesprekken tussen het Kremlin en de interim-regering in Oekraïne op gang moet brengen. Volgens het plan moet Rusland zijn troepen op de Krim terugtrekken naar de eigen bases en het aantal troepen in Oekraïne terugbrengen naar 11.000. Bovendien moet het land internationale waarnemers toelaten die erop toezien dat de rechten van etnische Russen worden gerespecteerd.
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft een militaire waarnemersmissie naar Oekraïne gestuurd. Vijftien lidstaten, waaronder de Verenigde Staten, hebben aangeboden aan de missie deel te nemen.
Rusland heeft de hoop uitgesproken dat het akkoord dat eerder onder leiding van drie Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Kiev werd bereikt,  de basis kan vormen voor normalisering en vrede in Oekraïne. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verspreidde vandaag een verklaring waarin staat dat het akkoord van vrijdag 21 februari – dat werd ondertekend door de inmiddels verdreven president Janoekovitsj en een aantal oppositieleiders – onder meer voorziet ‘in hervormingen van de grondwet die aan de wensen van alle regio’s in het land tegemoetkomen’.
Ondertussen dreigen diverse landen, waaronder Frankrijk en de VS, met economische sancties. De Verenigde Staten hebben zich bovendien teruggetrokken voor de G8 top in Rusland. Buurland Canada heeft al zijn ‘geplande bilaterale activiteiten’ met het Russische leger opgeschort. In een verklaring op de website van de Canadese president, Stephen Harper, is te lezen:
Ik heb vanmorgen bevolen dat, met onmiddellijke ingang, alle bilaterale activiteiten tussen de Canadese strijdkrachten en het leger van de Russische Federatie worden opgeschort.
Mochten de sancties tegen Rusland daadwerkelijk werden geheven, dan kaatst Rusland de bal terug. De Russische Eerste Kamer, de Federatieraad, werkt aan wetgeving die het mogelijk maakt om eigendommen en tegoeden van Amerikaanse en Europese bedrijven en particulieren in beslag te nemen.
De Europese Unie helpt Oekraïne de komende jaren financieel met 11 miljard euro. Dat heeft de Europese Commissie woensdag bekend gemaakt. Het bedrag bestaat voornamelijk uit leningen, maar voor een klein deel ook uit subsidies. De regering in Kiev heeft alleen dit jaar al 10 miljard euro nodig.
Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken is woensdag niet komen opdagen bij het overleg met zijn collega uit de VS, John Kerry, de Britse William Hague, en de nieuwe interim-minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Desjtsjitsja. Rusland erkent de nieuwe machthebbers in Kiev, waaronder Desjtsjitsja, niet.
cc-foto: maiakinfo

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.