147

Poetin tekent wet die ngo’s kan verbieden

Dreigt ook Facebook, twitter en google met blokkade

De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet getekend die openbaar aanklagers de macht geeft om ‘ongewenste organisaties’ te sluiten in Rusland. Het gaat om zowel nationale als internationale organisaties. Een openbaar aanklager mag een organisatie ‘ongewenst’ verklaren als deze een bedreiging zou vormen voor de Russische grondwet, de openbare orde of de veiligheid van Rusland.

Dat meldt de Volkskrant. Mensen die werken voor ngo’s die ongewenst verklaard worden kunnen tot zes jaar gevangenisstraf krijgen. Afgelopen jaren werden al meerdere wetten aangenomen die het werk van ngo’s bemoeilijkte.

De wet past in het beleid van de regering van president Poetin om het steeds moeilijker te maken om dissidente geluiden te laten horen. Eerder deze week eiste de regering al van Google, Facebook en Twitter dat ze de gegevens van Russische bloggers met meer dan drieduizend lezers per dag overhandigen aan de Russische overheid. Als zij dit weigeren, zullen ze in Rusland geblokkeerd worden.

Human Rights Watch en Amnesty International noemden de maatregel onderdeel van een ‘voortdurende draconische campagne die het leven uit de maatschappij perst’.

CC Foto: Marco Fieber 

Geef een reactie

Laatste reacties (147)