38

Poetin waarschuwt Navo: geen nauwere banden met Oekraïne en Georgië

Vladimir Poetin heeft de Navo donderdag gewaarschuwd dat landen als Oekraïne en Georgië geen nauwere banden met de verdragsorganisatie mogen ontwikkelen, meldt de Moscow Times. Hij noemde dat beleid onverantwoordelijk en dreigde dat het consequenties zou hebben voor de Navo. In 2008 hebben Navo-leiders beloofd dat beide landen, die grenzen aan Rusland, in de toekomst lid mogen worden. Rusland is daar woest over.

In een ontmoeting met Russische diplomaten in Moskou stelde Poetin dat de bouw van nieuwe militaire bases nabij de Russische grens niet “agressieve stappen” zijn die “een directe bedreiging voor Rusland vormen”. Het Russische leger is in 2008 twee regio’s die zich af willen scheiden van Georgië binnengevallen. In 2014 heeft Rusland de Oekraïense regio de Krim geannexeerd. De Navo staat het niet tot dat landen die verwikkeld zijn in territoriale conflicten toetreden tot de organisatie.

Donald Trump, de nieuwe bondgenoot van Poetin, keerde zich eerder deze week tegen Montenegro, het kleine nieuwste lid van de alliantie. Hij bestempelde de bevolking van het land als ‘agressief’ en stelde artikel 5 van het Navo-handvest ter discussie waarin staat dat een aanval op een van de leden, als een aanval op allen wordt beschouwd. De Volkskrant schrijft:

Rusland wordt ervan verdacht dat het achter de mislukte staatsgreep van 2016 tegen de Montenegrijnse regering zat. De samenzweerders, onder wie twee Russen, zouden van plan zijn geweest het parlement te bezetten, de toenmalige president Milo Djukanovic te vermoorden en een pro-Russische regering aan de macht te brengen.

cc-foto: Presidencia de la Republica Mexicana

Geef een reactie

Laatste reacties (38)