Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Poetin wil militairen naar Belarus sturen om demonstraties neer te slaan

  •  
16-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
Pa6QeCkqX6v1KGNhtihEXLuo7fjA7LIi
Rusland heeft militaire steun toegezegd aan Belarus als president Alexander Loekasjenka daarom vraagt. Dat meldt persbureau Reuters zondag. De afgelopen week zijn grootschalige demonstraties in heel het land sinds Loekasjenka de verkiezingswinst claimde, ondanks overweldigend bewijs dat hij deze met ruime achterstand verloor. Ordetroepen proberen met veel geweld de demonstraties neer te slaan.
Sinds vorige week zondag zijn duizenden Belarussen gearresteerd. Geluidsopnamen waarop geschreeuw vanuit de gevangenissen te horen is, doen vermoeden dat een deel van hen gemarteld wordt. Ook worden journalisten belaagd door de politie. Ten minste twee demonstranten zijn door de ordetroepen gedood.
Een woordvoerder van het Kremlin laat weten dat de Russische president Vladimir Poetin zijn steun heeft uitgesproken aan Loekasjenka en geheel volgens een militair pact tussen de twee landen bereid is militairen te sturen. Volgens Poetin wordt de onrust in Belarus opgestookt door ‘buitenlandse invloeden’, hoewel ook maar enig bewijs daarvoor ontbreekt. Loekasjenka, ook wel “de laatste dictator van Europa” genoemd, regeert Belarus al 26 jaar. Niet eerder durfde zo’n groot deel van de bevolking in opstand tegen hem te komen.
cc-foto: kremlin
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.